Metju Palmer: Cilj pregovora je priznanje nezavisnosti Kosova 1Foto: Učesnici foruma u Atini

U pregovorima Srbije i Kosova reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju.

Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to učini i kosovo, rekao je na panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi forumu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer. Odgovarajući na pitanje moderatora panela, Jovana Kovačića, o tome šta je doista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, Palmer je najpre konstatovao da postoji pogrešno razumevanje američke pozicije. SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali nema bi blanko čekova, rekao je Palmer.

Palmer je bio izričit da „Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse jer su one prepreka za napredak u pregovorima“. One podsetio da SAD godinama podržavaju Kosovo i da je sada potrebno da Kosovo „odgovori kao partner“. SAD žele da „promene kontekst u kome se donosi odluka“ i zato žele da se takse bezuslovno ukinu.

Pored Kosova bilo je reči o pretnjama i rizicima stabilnosti na Balkanu. Bivši bugarski predsednik Rozen Plevnijev posebno je istakao „nagativan uticaj Rusije“.

„Nešto se kuva u Bosni. Dodik ćeli referendum o podeli Bosne. To je nuklearna bomba za Balkan. To je bila noćna mora za sve nas. Ukoliko se Republika srpska odvoji“, druge dve jedinice to neće moći mirno da učine, bez rata, jer su izmešane“, upozorio je Plevnijev.

On je konstatovao da „Srbija sprovodi rusku agendu na Balkanu“, iako želi u EU, i to momentu kada su zapad i Rusija konfrontirani.

„Putin je u Beogradu dočekan kao car, kao kralj. Bilo je to impresivno“, ocenio je bivši bugarski predsednik. Nasuprot držanju Srbije, on je naveo Bugarsku, koja je, istog dana, kada je Putin bio u Beogradu, odlučila da kupi avione F 16, što je uverljiv dokaz njene orijentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari