Koji "MI - Glas iz naroda" će dobiti poziv na konsultacije za sastav Vlade kod Vučića? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Deo poslanika grupe građana “MI – Glas iz naroda Branimir Nestorović” okupljen oko Nestorovića odazvaće se na konsultacije za sastav Vlade Srbije kod predsednika Vučića, dok druga frakcija odluku još nije donela, ali je otvoreno pitanje ko će poziv uopšte i dobiti.

Konsultacije za sastav Vlade započele su u ponedeljak sastankom sa predstavnicima listi “Politička borba Albanca se nastavlja” i Ruske stranke. Očekuje se i sastanak sa predstavnicima liste “MI – Glas iz naroda”, ali kako se ona od početka konstituisanja parlamenta do danas podelila na dve frakcije, bez da su u međuvremenu formirani poslanički klubovi, pitanje ko će se odazvati pozivu, odnosno i ko će poziv uopšte i dobiti.

Predsednik Republike na konsultacije za izbor mandatara poziv predstavnike izbornih listi, a kako je na izborima nastupila grupa građana čiji je nosilac Branimir Nestorović, za očekivati je da poziv ode na njegovu „adresu“.

Zakonodavac nije predvideo situaciju u kojoj se izborna lista deli i pre formiranja poslaničkih grupa, te je za očekivati da poziv ode na adresu grupe građana čiji je nosilac liste profeosr Nestorović.

Pređašnje iskustvo govori da, doduše u slučaju izbornih koalicija, stranke sa jedne liste na konsultacije mogu odu u različitim terminima, odnosno da nastupe odvojeno. Postoji mogućnost da se to desi i sa dve frakcije grupe “MI”, s obzirom da se i jedan i druga predstavljaju kao ona prava.

Ranije su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, u kontekstu formiranja vlasti u Beogradu, naveli da je za njih jedini legitimni predstavnik ove grupe Branimir Nestorović.

Podsetimo, nakon sukoba unutar udruženja građana i napuštanja sastanka od strane dvojice osnivača, Branimira Nestorovića i Aleksandra Pavića, ostatak osnivača izdali saopštenjem o napuštanju pokreta od strane ove dvojice. Sukob prate žestoke optužbe s obe strane.

Dok se jedni pozivaju na udruženje građana, drugi, oni oko Nestorovića i Pavića, se pozivaju na grupu građana, ukazujući da udruženja po zakonima nemaju pravo nastupa na izborima.

Uz Nestorovića i Pavića su i narodni poslanici Borislav Antonijević, Bogdana Koljević Keler, Jelena Pavlović i Branko Lukić, dok su s druge strane ostali narodni poslanici Dragan Stanojević, Siniša Ljepojević, Jovan Janjić, Branko Pavlović, Mitar Kovač, Ana Ivanović i Ana Krstić, te će od jedne liste nastati dva poslanička kluba.

I jedni i drugi „MI“ očekuju poziv

Narodni poslanik sa liste “MI – Glas iz naroda – Branimir Nestorović” Borislav Antonijević kaže za Danas da poslanici koji su nakon sukoba unutar ove grupe građana ostali uz Nestorovića neće ulaziti u vlast sa Srpkom naprednom strankom, ali da će se ipak odazvati na poziv za konsultacije kod predsednika Vučića.

On napominje da poziv i dalje nisu dobili.

“Ne možemo da se ponašamo neodgovorno. Nedolazak na konsultacije je politički nekorektan”, kaže on.

Antonijević dodaje da ne zna kako će druga grupa poslanika sa liste “MI” postupiti po ovom pitanju.

“Znam da je Branko Pavlović do sada bio za to da se približimo Srbiji protiv nasilja, ali smo mi bili protiv toga”, kaže ovaj poslanik.

Antonijević ukazuje i na činjenicu da je na izborima nastupila grupa građana „MI – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“, koja je osnovana sporazum zaključenim od strane desetoro osnivača. Ukazuje da među njima nisu Siniša Ljepojević i Jovan Janjić, osnivači udruženja, ali da jeste Aleksandar Jerković „odbegli“ odbornik u Skupštini grada Beograda, kao i poslanici koji su sada uz Nestorovića i Pavića.

Naš sagovornik kaže da je situacija takva da je od desetoro ljudi koji su potpisali sporazum za osnivanje grupe građana – njih šestoro na strani Nestorovića.

Koji "MI - Glas iz naroda" će dobiti poziv na konsultacije za sastav Vlade kod Vučića? 2
Borislav Antonijević; foto Antonio Ahel/ATAImages

S druge strane narodni poslanik sa liste “MI” koji se u sukobu našao na strani suprotnoj od Antonijevića kaže da poziv još nisu dobili, te da tek treba da imaju sastanak.

“Ako i kada poziv dođe, tada ćemo raspravljati o njemu”, navodi Stanojević.

Milenković: Vlast hoće da glumi pluralnost

Koji "MI - Glas iz naroda" će dobiti poziv na konsultacije za sastav Vlade kod Vučića? 3
Dušan Lj. Milenković; Foto: Privatna arhiva

Politički konsultant Dušan LJ. Milenković navodi za naš list da će vlast pokušati da pridobije što više aktera na konsultacije kako bi “glumili pluralnost”.

“Mislim da će vlast da radi ono što je radila u nekim ranijim situacijam akada je opozuicija pokušavala da ospori njihov legitimitet da formiraju vladu. Pokušaće da dovedu što više aktera i time da glume, to jest prikažu pluralnosti i pokažu da postoje akteri koji su deo većine i oni koji nisu deo većine a priznaju legitimnost SNS da formira Vladu”, kaže on.

Napominje da je pitanje kako će se situacija oko “MI – Glas iz naroda” razvijati, ali poručuje da ukoliko vlast bude imala mogućnost da dovede na konsultacije više aktera sa ove liste to neće nužno izbeći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari