Mihailović: Srbija je čekala pola veka da moj deda Draža dobije spomenik i muzej 1Foto: Wikipedia

„Krajnje logično je da moj deda general Draža MIhailović dobije spomenik u Beogradu i biće mi zadovoljstvo da prisustvujem njegovom otvaranju. Na to je Srbija čekala više od pola veka“, kaže za Danas Vojislav Mihailović, generalov unuk i predsednik POKS.

On podseća da je njegov deda međunarodno odlikovani heroj antifašističke borbe i to ordenjem Harija Trumana i Šarl De Gola, a pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini su izjednačeni pred zakonima Srbije sa partizanskim pokretom.

Napominje i da je general Draža Mihailović rehabilitovan konačnom odlukom suda u Srbiji još 2015.godine.

Mihailović: Srbija je čekala pola veka da moj deda Draža dobije spomenik i muzej 2
Foto FoNet Ana Paunković

Mihailović ističe za Danas da je bio upoznat sa inicijativom Igora Braunovića za podizanje spomenika, kao i da je čak pojedine lične Dražine stvari ustupio i  one će se naći u spomen sobi – Dražinom muzeju.

Ideja da Draža Mihailović, posle murala i grafita, dobije i spomenik i muzej, odnosno spomen sobu potekla je, da podsetimo, iz dve organizacije – „Naše Drine“, svojevrsnog eko-četničkog pokreta i „Boračke organizacije Srbije i Srpske“.

Na čelu im je isti čovek – Igor Braunović, poslanik sa liste Socijalističke partije Srbije i v.d. direktora javnog preduzeća „Srbijašume“, koji smatra da nema ničeg spornog u podizanju spomenika generalu Draži i da tako misli čitava Srbija.

Protiv su, međitim, Helsinški odbor, Inicijativa mladih za ljudska prava, ali i Savez komunističke omladine Jugoslavije koji traži od Ministarstva kulture zabranu otvaranja muzeja Draži Mihailoviću u Bregalničkoj ulici navodeći da je ovakav čin poslednja faza normalizacije četništva i četnika kao heroja i rodoljuba, što nije u skladu sa istorijskim činjenicama.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenjuje da je inicijativa Saveza komunističke omladine Jugoslavije da Ministarstvo kulture zabrani otvaranje Muzeja Draži Mihailoviću u Bregalničkoj ulici neprihvatljiv i da je to relikt prošlosti.

„Zahtev Saveza komunističke omladine Jugoslavije zaprepašćuje ne samo imenom te organizacije, već i nepoznavanjem zakona i istorije Srbije. Muzejske zbirke mogu otvarati udruženja građana i pravna lica, pa je zahtev mladih komunista i po tom osnovu sporan. Ja se radujem otvaranju muzejske zbirke posvećene mom dedi u Bregalničkoj ulici i verujem da ta vest raduje svakog srpskog patriotu“, ističe za Danas Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari