Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra 1Zorana Mihajlović Foto: mgsi.gov.rs

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Svetske banke o reformisanju putnog sektora i tom prilikom istakla da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo na izgradnji autoputeva i rekonstrukciji pruga.

Ona je navela i da Vlada Srbije u 2019. pokreće novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra. 

Mihajlović je rekla da je težište novog investicionog ciklusa na boljem povezivanju sa regionom.

„Takođe radimo na uklanjanju nefizičkih barijera, na jednostavnijim procedurama na graničnim prelazima i kraćem zadržavanju, pre svega, kargo saobraćaja na granicama“, rekla je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči o efektima izgradnje novih saobraćajnica na povećanje tranzitnog saobraćaja, kao i o planovima za finansiranje održavanja puteva u okviru reforme putnog sektora.

Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili značajne rezultate koji su ostvareni u reformisanju železnice, a razmatran je i proces korporativizacije železnica i mogućnosti za podizanje kapaciteta železničkih kompanija.

Jedna od tema bila je i izrada sveobuhvatne studije o stanju rodne ravnopravnosti u transportnom sektoru, uz podršku Svetske banke, sa ciljem da se dobiju preporuke za unapređenje usluga i veće mogućnosti za zapošljavanje žena u ovom sektoru.

Sastanku su prisustvovali, pored šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivena Ndegve, direktor Svetske banke za transportni sektor Guangdže Čen i menadžerka za Evropu za transportne prakse Karla Gonzalez Karvahal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari