Mihajlović o izjavi Lavrova: Odluka Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji nije podrška za napad na Ukrajinu 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da naša zemlja podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.

„Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Umesto da poštuje našu odluku o neuvođenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno“, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je naglasila da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana i građanki.

„Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.