Mijačić: Uklanjanje ćiriličnih tabli je Kurtijevo skretanje pažnje sa odluke o zemlji manastira 1foto: insajder

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić izjavio je danas da je jučerašnja odluka o promeni dvojezičnih znakova na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić i skidanju onih koji su imali ćirilične natpise, posledica onoga što se dešavalo vezano za upis zemlje manastira Dečani.

Mijačić je za televiziju Insajder rekao da se nada da će vlasti u Prištini „pokazati dozu fleksibilnosti“ i kada je u pitanju odluka o ukidanju platnog prometa sa Srbijom u dinarima.

„Danas je Lajčak u Beogradu, upravo kao deo pripreme tog sastanka koji će se desiti u Briselu. Znamo čvrste stavove kosovske vlade. Također su bili čvrsti stavovi i kada je bilo u pitanju zemljište Visokih Dečana. Videli smo da su pokazali jednu dozu fleksibilnosti kada je to u pitanju. Iskreno se nadam da će pokazati takođe i dozu fleksibilnosti kada je u pitanju regulativa Centralne banke Kosova o transportu dinara na Kosovu“, rekao je Mijačić.

Kako prenosi Insajder.net, Mijačić je povodom oružanog napada u Banjskoj, u kome je u septembru prošle godine učestvovala grupa Srba predvođena Milanom Radoičićem, rekao da su i evropski i evroatlanski partneri postavili jasan uslov Srbiji, da taj događaj mora imati sudski epilog.

„Verujem da će i to biti tema razgovora, kao što je bila i tema razgovora između Eskobara i Kurtija juče. Negde se očekuje prvi korak Srbije ka rešavanju i sudskom epilogu tog događaja i mislim da Srbija od toga neće moći tako lako da pobegne“, dodao je Mijačić.

Istakao je da je jučerašnja odluka o promeni dvojezičnih znakova na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić i skidanju onih koji su imali ćirilične natpise, posledica onoga što se dešavalo vezano za upis zemlje manastira Dečani.

„Kurti je morao da skrene pažnju svoje javnosti od takve odluke i, nažalost, mi smo očekivali da će se desiti tako nešto. Na kraju je to rezultiralo promenom tabli, što je izazvalo jedan novi revolt i jednu novu krizu, manjeg obima, ali svakako jedno novo nepoverenje koje postoji između vlade Kosova i srpske zajednice“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari