Miketić: U Strazburu smo dobili uveravanja da se evropski put Srbije može ubrzati 1foto: Zajedno

Usvojena deklaracija u Evropskom parlamentu, iako nije obavezujuća, govori o opštoj klimi koja vlada u Strazburu, a to je da Srbija mora hitno pokazati da li vrednosno stoji na evropskom putu ili ne, ocenio je danas poslanik stranke Zajedno i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Đorđe Miketić.

„Gotovo je sa politikom vrdanja, kako ju je Aleksandar Vučić sam definisao, sada je potreban jasan signal iz Srbije i odgovor na pitanje da li Srbija zaista želi postati deo zajednice evropskih porodica“, naveo je Miketić u pisanoj izjavi.

On je naglasio da je „opozicija od evroparlamentaraca dobila uveravanja i podršku da se proces EU integracija može ubrzati, i da će od sada bliže sarađivati sa opozicionim poslanicima iz Srbije radi unapređenja demokratije i oslobađanja institucija“.

Članica EP iz tabora zelenih, Gvendolin Delbo-Korfild je na sastanku sa Đorđem Miketićem naglasila da će od sada ta grupacija blisko sarađivati sa poslanicima zelenih u srpskom parlamentu, da će doći u srpski parlamnt i insistirati da se hitno otvori dijalog oko svih neuralgičnih tačkaka koje u ovom trenutku muče srpsko društvo i usporavaju razvoj demokratije.

„Evropska unija želi da pomogne Srbiji i da ubrza proces pristupanja Srbije, ako to Srbija bude tražila. Ali sve je do nas. Oni žele našu zemlju kao punopravnu članicu, a ja sam ih pozvao da nam daju jasan tajmlajn koji bi vodio konačnom datumu priključenja – što bi bio signal našim građanima u Srbiji, da EU i dalje računa na nas, a po svevmu što smo ovde videli – oni zaista računaju na Srbiju u EU“, naveo je Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari