Milan St. Protić o novoj poseti američkog izaslanika: Proces se ubrzava, u igri ozbiljni pregovarači 1Foto: Screenshot/YouTube/NovaS

Gledano sa distance može se reći da se proces rešavanja otvorenog pitanja odnosa Kosova i Srbije ubrzava, odnosno da EU i SAD pokušavaju da taj problem što pre reše, kaže za Danas Milan St. Protić, bivši ambasador u Americi komentarišući novu posetu spacijalnog izaslanika SAD za Zapadni balkan, Gabrijela Eskobara, danas Beogradu a juče Prištini.

On dodaje da raspolažem malim brojem pouzdanih informacija za ozbiljnu procenu onoga šta je na stolu, ali da se može zaključiti da se taj proces ubrzao tj da zapadni činioci, EU i Amerika, pokušavaju da što pre taj dugogodišnji poroblem razreše i da sad čine veće i ozbilnije napore nego što su to ikad ranije činili.

– U igri su veoma ozbiljni pregovarači, sa velikim iskustvom, koji ranije nisu bili, a u koje spada i Gejb Eskobar, Hil u Beogradu i Miroslav Lajčak. To su veoma iskusni ljudi koji su vrlo dugo u diplomatiji i rešavanju takvih pitanja – kaže on.

Eskobar je danas u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, uz brzo okončanje pregovora.

Upitan kada očekuje da se sporazum dogodi, da li do decembra, kraja godine ili 24. februara kako je preneo Albanijan post, ili će pak dogovori iću u fazama, St. Protić odgovara da ne vidi da ima vremena i strpljenja zapadnih pregoavrača za fazno rešavanje osim ako u to ne računamo članstvo u UN za Kosovu i drugim međunarodnim organizacijama a onda u nekom budućem trnutku i priznanje.

– Ali ako bi došlo do ulaska Kosova u UN pitanje priznanja nema težinu i ne može da bude neka faza. S obzirom na situaciju u Evropi i želju zapadnih saveznika da objedine čitavu Evropu i sve zemlje koje čine stari kontinent nasuprot RF proces se ubrzava. To je želja da se objedini Evropa i da niko ne odskače. Srbija štrči ma koliko bila ograničena i teritorijalno i po uticaju i na svaki drugi način uz to je okružena zamljama koje su stale nasuprot RF. I otuda bi odgovaralo da tu bude i Srbija. A pošto je Kosovo pitanje koje remeti tu konstelaciju snaga i arhitekturu, onda je to pitanja bitnije nego ranije – ukazuje St. Protić.

Na pitanje da li su premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije spremni na to, kaže da zavisi šta se dobija.

– Za Kurtija je jasno da je za njega sve dobitak i nema šta da popusti. I da dozvoli ZSO to nije ništa. To je kapric koji teraju obe strane i gde se vidi koliko su nezrele. Ništa to ne bi pomoglo bezbednosti i poboljšanju života Srba na Kosovu, to je jasno kao dan. A nije teritorijalno objedinjeno da bi moglo da pretenduje kao neki ozbiljni politički činilac u okviru Kosova. Kurti tera inat i morao bi da bude svestan da to nije ništa – ukazuje naš sagovornik.

On navodi da bi Srbija trebalo da insistira na ozbilinim benefitima odnosno punopravno članstvo u EU.

– Da nemamo otvaranja klastera i ispunjavanje uslova. Nije se toga EU držala ni ranije i ne mora da se ide tim putem da se dlaka seče na četvoro. Jansno je da je sve to bio paravan iza kojeg se krije nerešeno pitanje Kosova. I čini mi se da postoje realne šanse da se sa dobrom diplomatijom i strpljnjenjem u pregovorima ostvari punopravno člatsvo Srbije u EU i člastvo Kosova u UN, jer time svi dobijaju. I Srbija i Kosovo i EU, to je trostruki dobitak – zaključuje St. Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari