Milan St. Protić o povratku vojske i policije na Kosovo: Svima je jasno da je Vučićev zahtev nerealan 1foto FoNet TV FoNet

Komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija zatražiti od Kfora povratak policije i vojske na Kosovo, istoričar Milan St. Protić navodi za Nova.rs da je svima jasno da je ovaj zahtev nerealan i da je u pitanju očajnički potez vlasti.

St. Protić naglašava da kada povlačite ovakve poteze, a svesni ste da oni neće biti prihvaćeni, boljih rešenja nemate.

„Jasno je da taj zahtev nije realan i da je realnost odavno prevazišla Rezoluciju 1244, koja je u osnovi doneta da bi se naknadno legalizovalo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Ko to ne razume, ništa ne razume. Po mom sudu, to je jedan očajnički potez srpske vlasti koja u ovoj situaciji i u koju je sama dovela Srbe sa Kosova ne zna kako da izađe. Jasno je da kada vučete potez koji ne može da izazove nikakav efekat, to govori da boljeg poteza nemate. Sve je to samo za unutrašnju upotrebu – kako Beograda, tako i Prištine“, priča St. Protić za Nova.rs.

Naš sagovornik navodi da to nije prvi put da se poseže za nekim „atraktivnim“ potezima koji može pozitivno da utiče na ovdašnje javno mnjenje koje je prema njegovim rečima „omađijano iluzijama i besmislicama“.

„Siguran sam da je ovaj predlog u dobrom delu javnosti primljen kao veoma pozitivan, ali gledano trezveno i iz ugla nacionalne politike Srbije, takav potez samo će da pokaže svima u kakvom je očajnom položaju Srbija. Sve od početka je rađeno pogrešno, što ne znači da ja išta dobro mislim o vlastima u Prištini ili čoveku koji se tamo nalazi na mestu premijera. Mislim da su njih dvojica veoma slični, a najviše su slični po pitanju infantilnosti zbog čega je ova kriza i eskalirala. Imena im ne spominjem jer oni to i ne zaslužuju“, objašnjava St. Protić i dodaje:

„Takvi nezreli ljudi samo do ovakve opasnosti i mogu da dovedu. Njih dvojica krivicu nose na ravne časti“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, nakon nove krize na severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija podneti zahtev Kforu da se srpske snage vrate na Kosovo. Zahtev će, kako je rekao, biti uručen komandantu Kfora general majoru Anđelu Mikelu Ristućiju.

Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika“, rekao je Vučić i dodao:

„Ali ja nemam iluziju i znam da će taj zahtev da odbiju“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari