Milan St. Protić: Priština nema šta da ponudi Srbiji, treba da pregovaramo sa EU ili SAD 1foto FoNet TV FoNet

Deluje mi kao minimum minimuma. Sa jedne strane da se Srbija ni na šta formalno i eksplicitno ne obaveže, a da se Kosovu obezbedi nezavisni status u međunarodnoj zajednici, naveo je istoričar i bivši ambasador Jugoslavije u SAD Milan St. Protić u intervjuu za portal Nova.rs.

Kako ističe, to mu govori da ne postoji neka ozbiljna ponuda koja bi bila kontrateža onome što se Srbiji traži, a to je da pristane na formalizaciju međunarodnog statusa Kosova.

„U onome što sam video, ne spominje se ni ubrzani ulazak u EU ili finansijska pomoć, što je ranije figuriralo u javnosti. Da li je to još uvek na stolu, ne znamo, jer prilično tapkamo u mraku i pogađamo jer ne znamo sve elemente“, rekao je Protić.

Bivši ambasador Jugoslavije u SAD ne vidi koji je smisao izlaska Srba iz kosovskih institucija.

„Srbi na Kosovu su bili u mnogo povoljnijoj situaciji dok su bili deo tih institucija zato što su imali barem jedan element vlast u svojim rukama – od sudske preko policije. Nije bilo pametno što su se toga odrekli. U svakom budućem scenariju za Srbe na Kosovu je primarno da imaju elemente vlasti u svojim rukama. Time se pokazalo ono što smo svi sumnnjali, a to je da se Srbija odrekla Srba ispod Ibra, što je sramota. Sve se vrti na severu. Ona priča o razgraničenju, koja se ranije spominjala, ona se u stvari svodila samo na pitanje severa, a da se sve ispod Ibra gde živi više Srba nego na severu žrtvuje zarad tog parčeta teritorije. To nije uspelo i hvala Bogu da nije uspelo, ali ovo izlaženje iz institucija odnosi se samo na sever. Ljudi ispod Ibra su već odavno „integrisani“, kaže on.

Kako ističe, srpsko prisustvo u institucijama je trebalo iskoristiti.

„Isto tako mislim da ukoliko se pitanje srpskog identiteta na Kosovu svelo na registarske tablice, onda smo mi stvarno na dnu. To što piše na tablicima, na uzgred budi rečeno lažnom grbu koji je Milošević pokušao da poturi nešto što nije postojalo nikad, ako je to dokaz srpskog identiteta onda mi nismo ni dostojni da se zovemo srpskim imenom“, objašnjava Protić.

Prema Protićevim rečima, sagovornik Beograda ne treba da bude Priština nego Evropska unija.

„Sve što Srbija traži može da dobije samo od EU ili SAD, Priština nema šta da ponudi Srbiji. Ako su svetinje na Kosovu u pitanju ili bezbednosti Srba, garancije će nam dati EU Ili SAD – to su naši sagovornici. Oni posle treba da vide sa Albancima da se dogovori ostvare na terenu, a ne da se mi dogovaramo sa Albancima pa oni to ne ispune i onda se vrtimo u krug. Naši sagovornici nisu ni Kurti, ni Tači ili Haradinaj. Nama je sagovornik onaj koji treba da nam bude partner, a to su ponavljam EU ili SAD“, navodi on.

Za Kurtija kaže da je „pajac“, a za pregovore sa Prištinom da su nemogući dok se prstom upire u Srbiju.

„Ovi pre njega su bili ozbiljni zločinci, mislim na Tačija i Haradinaja. Ja mogu da se vidim sa nekim pristojnim čovekom sa kojim delim elementarne vrednostima, ali oni nisu moje društvo, žao mi je. Od njih su napravili političare, a sad mi treba da razgovaramo sa njima. O čemu? Pa je l možemo da pričamo o žutoj kući ili masovnim grobnicama, pa o čemu ćemo da pričamo? Kako da mi razgovaramo kada se prst stalno upire u nas“, kaže on.

Ceo intervju pročitajte na Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari