Milan St. Protić: Amerikancima odgovaraju dobri odnosi sa vlašću, Vučiću gledaju kroz prste kao Miloševiću 1foto FoNet Milica Vučković

Amerikancima odgovaraju dobri odnosi sa vlašću u Srbiji i prilično gledaju kroz prste predsedniku Aleksandru Vučiću, iz istog razloga iz kog su godinama gledali kroz prste Slobodanu Miloševiću, kaže istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić.

„Da je Milošević pristao na sporazum u Rambujeu, i dalje bi bio na vlasti, bio bi živ i imao bi podršku Amerikanaca kao što je imao posle Dejtona“, rekao je Protić u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Komentarišući posetu višeg savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea, kaže da se može naslutiti jedino da ambasador Kristofer Hil i izaslanik Gabrijel Eskobar „nisu dovoljni“.

„Da li je ta njegova misija ovde dovoljno impresionirala ove nezrele lidere Kosova i Srbije, to ćemo videti. Nisam veliki optimista“, kazao je Protić.

Kazao je i da mu normalizacija odnosa, Zajednica srpskih opština i stolica za Kosovo u UN deluju kao „paket-aranžman“.

„Da li uz to ide neka šećerlema Srbiji, to ne bih isključio kao mogućnost – u pogledu finansijske pomoći ili energetske sigurnosti“, rekao je, ali uz ocenu da nije realno da vlast u Srbiji to prihvati.

Upitan zašto je Amerikancima postalo hitno da se implementira ZSO, Protić odgovara da im je jasno da su srpske enklave raštrkane po Kosovu i da kakve god nadležnosti imala ZSO, to neće moći da podrije politički autoritet u Prištini.

„To ne razume tamošnji premijer, zato što je infantilan“, kazao je Protić.

Takođe je ocenio da su SAD svesne da je uvođenje sankcija Rusiji nepotreban pritisak na Beograd, jer i dalje računaju na Vučića.

Na pitanje da li Srbija najavljuje samoizolaciju kada ministar Ivica Dačić kaže da će se odnosi Beograda sa Savetom Evrope pokvariti ako prime Kosovo, kaže da smo za samo nekoliko godina stigli od toga da predsedavamo OEBS-om do toga da hoćemo da se izolujemo iz SE.

Kaže da je u Srbiji ojačao ruski uticaj, dok Amerikanci imaju „nerealno“ očekivanje da će ceo Balkan uključiti u NATO, jer žele da spreče da Moskva vrši uticaj preko Srbije i Republike Srpske.

Prema Protićevim rečima, današnji vlastodršci misle da će Rusija izaći iz rata u Ukrajini u statusu i snazi koju je imao SSSR, i da će, kad Zapad „padne na kolena“, to biti pravi momenat da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu i drugde.

„Kad se Srbi nađu u opasnosti, onda – KFOR pomaži, kad je bio pogrom 2004. godine – NATO pomaži, a kad baćuška potapše po ramenu i onako vas pogleda kao niže biće, onda se osećate ushićeni sledećih pet godina“, rekao je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari