Mislim da se njih dvoje dosta dobro razumeju, rekao je u intervjuu riječkom Novom listu bivši hrvatski premijer Zoran Milanović o odnosima predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na pitanje kako se treba odnositi prema Aleksandru Vučiću, Milanović je odgovorio.

“U Beogradu i danas postoji nama s hrvatske levice i levog centra relativno bliska i ne baš malobrojna grupa ljudi, ali postoji i famozna čaršija. Razumete o čemu govorim”, kaže dodajući kako ‘nakon svega što se dogodilo, i još se uvek događa, neki će ljudi itekako morati dokazati da pripadamo istom društvu’, ocenio je on.

“Najtužnije je to što su određeni hrvatski političari svojevremeno, pa i dan danas, znali pasti u strastveni zagrljaj tih manipulatora”, rekao je Milanović.

Na podsećanje lista da je, kada je Vučić izabran, predsednica Hrvatske oduševljeno izjavila da je u Beogradu konačno dobila sagovornika, Milanović je rekao: “Mislim da se njih dvoje dosta dobro razumeju”.

Milanović je ocenio da je činjenica da je Haški sud pre svega politički, ali i da “treba svakako priznati da su osuđeni mnogi ratni zločinci koji to ne bi nikad bili i stoga je on u jednom delu imao smisla”.

Govoreći o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije u vezi sa Piranskim zalivom, Milanović je rekao da je “Hrvatska bila balkanski ucenjena, i da bi možda i bila prisiljena sprovesti arbitražno rešenje da Slovenci nisu kompromitovali postupak”.

„Mislim da dve države mogu nastaviti da normalno žive”, kaže Milanović i dodaje da se ne treba previše obazirati na pritisak iz Brisela.

“Nikakav Brisel. Uvek imate nekoliko galamdžija koji žele biti u centru pažnje, jer su to prestali biti u državama iz kojih dolaze. Neka se malo ohlade i prihvate da je u slučaju famozne arbitraže raskrinkana obična, balkanska prevara”, rekao je Milanović.

On je rekao da je njegova stranačka karijera gotova, a a o eventualnoj kandidaturi na predsedničkim izborima nije dao odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari