Milenković: Rasizam se doživljava kao dalek problem 1Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

Nemiri u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i nemiri koji se sada dešavaju u Parizu i na drugim mestima van SAD, nemaju nikakav uticaj na predstojeće izbore u Srbiji.

To ocenjuje za Danas Dušan Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, u odgovoru na pitanje da li protesti protiv rasizma i kapitalizma, koji potresaju značajan deo sveta, a poslednjih dana se sve jače rasplamsavaju, imaju ikakav uticaj na birače ili bojkotaše predstojećih izbora u Srbiji.

Sagovornika Danasa pitali smo o tome kako, prema njegovom mišljenju, građani Srbije posmatraju društvene promene koje nailaze i da li utiču na to na koji način će glasati na izborima.

– Ti protesti ne utiču na izborne odluke birača. Kao prvo, ovi izbori su zbog bojkota i unapred poznatog ishoda uglavnom nezavisni od spoljnih poremećaja – ističe Milenković za naš list.

Dodaje da smatra da većinska javnost u Srbiji na problem rasizma, koji je izazvao nemire, posmatra kao na nešto što je daleko od nas.

– Rasizam kao problem ovde prepoznaju kao dalek od nas, pritom ne shvatajući da je položaj Roma u Srbiji značajno gori nego položaj crnaca u SAD – zaključuje Dušan Milenković za Danas.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Novom Pazaru, juče je komentarisao nemire u Sjedinjenim Državama.

On je izjavio da američkom predsedniku Donaldu Trampu i američkom narodu želi da prevaziđu sve teškoće, kao i da se ne slaže sa zluradim objavama na društvenim mrežama u stilu „zaigrala mečka i pred vašim vratima“.

„Moram da kažem da se ne slažem, iako to nije popularno kod nas. Za nas i našu zemlju je važno da se smiri situacija u Americi, jer samo snažna Amerika može da znači snažnu ekonomiju sveta i Srbije, znači više puteva, mnogo više posla, novca za građane naše zemlje“, rekao je Vučić.

Pored toga, dodao je, ljudski se mora biti uz narod koji je prošao tešku krizu zbog užasnih gubitaka. Srbija je uz njih i spremna je da pomogne, ako ima nešto u čemu možemo da pomognemo, poručio je Vučić.

„Ubeđeni smo da će američko rukovodstvo preduzeti najbolje mere da Amerika ponovo pokrene zamajac ekonomskog oporavka i da su nedaće sa kojima se suočavaju samo kratkoročne“, zaključio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari