"'Milica lažljivica' i 'Miloš Francuz' poznati model rada SNS": Šta je svrha uvredljivih grafita i plakata protiv "državotvorne opozicije"? 1FoNet/Aleksandar Barda;, FoNet/Medija centar Beograd; Lidija Valtner

Pojavljivanje uvredljivih grafita „Milica lažljivica“ i „Miloš Francuz“, kao i plakata koji za cilj imaju diskreditaciju članova „državotvorne koalicije“ koji se protive prihvatanju evropskog predloga za Kosovo, za sagovornike Danasa predstavlja poznat model rada Srpske napredne stranke, kao i proizvod „naprednjačke fabrike mržnje“.

Grafiti su „posvećeni“ predsednici Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski, kao i predsedniku Nove demokratske stranke Srbije Milošu Jovanoviću i dolaze u svetlu kampanje u kojoj se Miloš Jovanović pokušava diskreditovati pričom da ima francuski pasoš, pored srpskog. A sve je počelo sednicom Skupštine o KiM i izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome. Na plakatima se uz pomenute nalazi i predsednik Dveri Boško Obradović.

Sam Jovanović pak kaže da ga ova kampanja ne dotiče.

– Iskreno, niti me preterano dotiče niti me preterano zanima. Nikakav poseban komentar nemam. Lični napadi su inače besmisleni, a naročito u ovoj situaciji kada je u pitanju sudbina države, kaže Jovanović.

"'Milica lažljivica' i 'Miloš Francuz' poznati model rada SNS": Šta je svrha uvredljivih grafita i plakata protiv "državotvorne opozicije"? 2
FoNet Ana Paunković

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas često je bio meta režimskih kampanja. Neke od propagandnih priča bile su deo kampanje odlazile su toliko da se ovaj opozicioni lider povezivao sa klanom Veljka Belivuka, u momentima kad se ovaj klan preko režimskih tabloida optuživao za planiranje atentata na predsednika Vučića, dok su druge bile potpuno bizarne. Takva je ona, puštena u jeku pandemije koronavirusa, da „Đilas za Srbe hoće vakcinu koja od ljudi pravi zombije“. Takođe tokom pandemije, oko mesta na kom živi postavljeni su zvučnici sa kojih je puštano „Đilase lopove“.

Povodom kampanje usmerene protiv opozicionih kolega iz desno orijentisane opozicije, lider SSP-a za Danas kaže da je to poznati model rada SNS-a koji ova stranka primenjuje od kada postoji.

– Kao čovek koji je i sam bio meta i takvih i gorih napada najoštrije osuđujem takvo targetiranje ljudi. Apsolutno je nebitno ko kakve političke stavove ima, svako od nas bi trebalo da se bori za zemlju u kojoj se takvi obračuni sa političkim protivnicima neće dešavati, kaže Đilas.

Deo opozicije koji je na meti vlasti organizuje 17. marta protest upozorenja, dan pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pregovore o Kosovu na Ohridu. Dva dana kasnije, 19. marta, istim povodom i sa gotovo istovetnim zahtevima protest organizuju udruženje građana „Ljubav Vera Nada“ i stranka Narodni slobodarski pokret.

Predsednik NSP Miroslav Parović navodi da je „Vučić poznat kao neko ko je sklon kreiranju i sprovođenju negativnih kampanja“.

– Nekada one imaju za cilj eliminaciju političkih protivnika, nekada pak služe profilisanju poželjne opozicije. Ubrzo ćemo saznati šta je ovde po sredi i da li će na kraju politička scena postati bogatija za jednu gospođu i dva gospodina, uz misteriju gde je POKS u svemu ovome i zašto Vojislav Mihailović nema keče i novi nadimak. Možda je već postao gospodin, odgovara Parović.

Samostalni narodni poslanik, predsednik udruženja građana „Novo lice Srbije“ Miloš Parandilović poručuje da „deset godina naprednjaci od Srbije prave fabriku mržnje gde svakoga ko drugačije misli etiketiraju kao državnog neprijatelja“.

– Čak i da režim ne stoji iza grafita, u šta sumnjam, odgovoran je zato što je stvorio takvu klimu da se opozicionari love po Srbiji. Ne verujem u slučajnosti jer se danima crtaju mete na čelu opozicionim liderima i stvar je mnogo opasnija nego što izgleda. Živimo u društvu u kome Ub grafitima proteruje Nemanju Matića, na svaku vrstu zla smo, nažalost, navikli. Pružam punu podršku kolegama iz opozicije, sanjam Srbiju u kojoj nikome dlaka s glave neće faliti zato što drugačije misli. Za takvu Srbiju se moramo izboriti, kategoričan je Parandilović.

Politički konsultant Dušan Lj. Milenković ovu kampanju karakteriše kao „iznenađujuće loš kvalitet Vučićevog diskreditovanja opozicije“.

– Nisam siguran zašto je toliko loše, da li je menjao konsultante ili ga je panika zbog toga što mu desnica uzima biračko telo onemogućila da efikasno uništava opoziciju kao ranije, primećuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari