Milićević: Na Vidovdanskom saboru pričaćemo o temama važnim za dijasporu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

U Skupštini Srbije otvoren je Vidovdanski sabor dijaspore na kojem učestvuju brojne organizacije i udruženja koji okupljaju Srbe širom sveta.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da će teme ovog skupa, najvećeg posle dugo godina, biti od suštinskog značaja za dijasporu.

„Ova važna inicijativa ima za cilj da oblikuje budućnost naših odnosa i postavi temelje za dugoročnu saradnju. Ovo je jedinstvena prilika da bolje razumemo izazove sa kojima se suočava dijasapora širom sveta. Kroz panele i diskusije istražićemo jačanje veza dijaspore i matice, podršku zajednicama, očuvanje jezika i kulture, unapređenje ekonoskih mogućnosti kao i prava naše dijaspore“ rekao je Milićević.

On je dodao da je vizija vlade da dijaspora bude snažan partner Srbije i da želimo da ojača veze između matice i dijsapore što je uslov za napredak.

Milićević je na početku sabora najavio dugoročnu strategiju i novi zakon o dijaspori.

Vidovdanskom saboru u Skupštini Srbije prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, šef diplomatije Ivica Dačić i brojni predstavnici vlasti, diplomatije i verskih zajednica.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je celom srpskom narodu „preko glave“ podela koje postoje po različitim osnovima, posebno u vreme kada se suočava sa brojnim problemima.

„U vreme kada se srpski narod suočava sa problemima u aktuelnom trenutku, koji nije različit od trenutka od pre 100 godina, a to je položaj našeg naroda na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj… Da na pričam sad i o drugim delovima bišve Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbi se dele na one iz centralne Srbije, južne Srbije, Srbe preko Drine, Srbe preko Save i Dunava, ko je za koju kraljevsku porodicu, partizane i četnike, crnu i belu ruku…

„Mislim da su to teme na kojima ne možemo da okupimo nikoga“, ocenio je Dačić.

On je na Vidovdanskom saboru dijaspore pozvao prisutne da u svetu promovišu Srbiju i da se ponose na svoje poreklo, ističući da ceo svet zna za Srbiju zbog naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina, kao i sportista Novaka Đokovića i Nikole Jokića.

„I njihov uspeh je neizmerno važan za našu sliku u svetu. A vi ste šampionu u poslu kojim se bavite, u komšiluku gde živite. Sve vas tamo ne doživljavaju kao pojedince, nego kao predstavnike jednog naroda koji ima mnogo razloga da bude ponosan na svoju prošlost i na svoju viziju budućnosti“, kazao je šef srpske diplomatije.

Vikar patrijatha Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop Ilarion, preneo je poruku patrijarha Porfirija koji je poručio da će „ono što je rasejano biti sabrano“.

Prema njegovim rečima, to je jedna od najvažnijih crkvenih tema kao i dodao da u istoriji postoji „ono što je bila srpska država“, koje ne bi bilo da nije bilo SPC.

Ilarion je naveo da je srpska dijaspora širom sveta sabrana pre svega oko crkve i parohija i istakao značaj saradnje SPC sa Uredom i Ministarstvom za dijasporu.

Tokom svog obraćanja u Skupštini Srbije, pozvao je i sve u Srbiji da koriste ublaženu retoriku.

„Da se potrudimo da ovo vreme koje je obremenjeno agresijom i nasiljem, da nam reči budu blage, da u Skupštini bude kultura slušanja, gde se nećemo boriti samo za svoje argumente i stavove, već i za onog drugog i drugačijeg“, rekao je Ilarion.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je Vidovdan najveći i najvažniji praznik koji povezuje sve Srbe, a da na današnjem skupu učestvuje više od 200 delegata iz srpskog rasejanja.

Naveo je da će oni na skupu moći da podele svoja mišljenja, očekivanja, da razgovaraju o zajedničkom radu i unaprede oblasti privrede, obrazovanja i mnoge druge.

„Generacijama su odlazili iz Srbije, a danas imaju razlog i da se vrate. To je jedan od temeljnih elemenata državne politike koju vodimo danas“, rekao je Orlić, uz ocenu da Srbi širom sveta osećaju podršku matice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari