Milivojević (DS): Opozicija ne može da spreči menjanje prebivališta birača, ali može da ukaže na to 1foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević ocenio je da opozicija nema mehanizme da spreči zloupotrebe izbornog procesa, poput navoda da vlast organizovano menja prebivališta svojim glasačima kako bi mogli da glasaju u mestima gde će 17. decembra biti održani lokalni izbori, ali da može da evidentira takve slučajeve i o njima upozna javnost.

„Osim javnosti, možemo da upoznamo međunarodne posmatrače, misiju OEBS i ODIHR. Možemo da iskoristimo i sve pravne i zakonske mehanizme, a ako krađa izbora poprimi ovakve razmere, da na nivou koalicije (Srbija protiv nasilja) dogovorimo zajedničke aktivnosti kako se tome suprotstaviti“, rekao je Milivojević za današnje izdanje lista Nova.

Prema njegovim rečima, to je vid „izbornih manipulacija“ koje se ne dešavaju na biračkim mestima i koje kontrolori izbora ne mogu da spreče.

List Nova je podsetio na izjavu predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, koji je tvrdio da 300 do 500 građana dnevno promeni adresu zbog izbora u Beogradu, dok je član njegove stranke Đorđe Stanković naveo da se u Nišu prave spiskovi onih koji treba da promene prebivalište.

Predsednik stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović, koji će na izborima nastupiti u okviru koalicije Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je da „nije imao izbora, jer bi u suprotnom u Čajetini (gde je predsednik Opštine) mogao da se suoči sa masovnim ‘naseljavanjem’ novih stanovnika, zbog čega bi izgubio vlast“, prenosi taj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari