Ministar Krasnići opominje Srbe da imaju još 12 dana da skupe potpise za peticiju za nove izbore 1Printskrin RTK

Građani opština sa srpskom većinom na severu Kosova, Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka, imaju još 12 dana da prikupe neophodne potpise za smenu albanskih gradonačelnika, rekao je danas ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići, dodajući da je prikupljanje potpisa u Zvečanu počelo nešto kasnije.

U četiri opštine na severu su krajem maja 2023. godine na vlast došli albanski gradonačelnici, koje lokalno srpsko stanovništvo ne prihvata jer je bojkotovalo izbore, održane aprila prošle godine, podseća Radio Slobodna Evropa.

Krasnići je na konferenciji za novinare rekao da je u utorak imao sastanak sa zemljama Kvinte i diplomatama EU o tom pitanju.

Građani na severu već su pokrenuli prvu peticiju u decembru i u toku je prikupljanje potpisa. Imamo četiri grupe građana na severu koji su ovlašćeni da prikupljaju potpise, rekao je Krasnići.

On je rekao i da su građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka pokrenuli peticiju 22. decembra i da, prema Administrativnom uputstvu, imaju rok do 22. januara da prikupe 20 odsto potpisa građana od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Taj rok može biti produžen jednom na još 15 dana.

Pošto se prikupe potpisi, organizuje se glasanje za smenu gradonačelnika, a da bi proces bio uspešan, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari