Ministar Maćedonci: NATO treba ozbiljno da se odnosi prema kretanju srpske vojske oko Kosova 1Foto: Printskrin/RSE

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci ocenio je danas da NATO treba „ozbiljno“ da se odnosi prema kretanju srpskih vojnih snaga oko „granice“ sa Kosovom.

Maćedonci je na sastanku sa šefom Odeljenja za operacije Generalštaba NATO Arijelom Viehe rekao da razmeštanje srpskih trupa predstavlja „pretnju stabilnosti“ u regionu.

„Tokom sastanka razgovarali smo i o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a ja sam istakao činjenicu da raspoređivanje srpskih vojnih trupa oko granice sa Kosovom predstavlja stalnu pretnju stabilnosti Balkana i da bi takvi potezi Srbije trebalo da budu ozbiljno tretirani i od strane NATO-a“, rekao je ministar a preneo njegov kabinet.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pre tri nedelje objavio snimak na kom su po njegovim rečima, specijalne jedinice Vojske Srbije raspoređene „samo nekoliko metara od granice sa Kosovom“, kod sela Banje u opštini Zubin Potok.

Kurti je tada rekao da je prisustvo VS primećeno i u selu Oslare na teritoriji opštine Bujanovac.

„Svesni smo da Oružane snage Srbije izvode redovne vežbe i da ih koriste kao izgovor za namerne provokacije u blizini granice sa Kosovom. Pažljivo posmatramo da li će pokušati da pređu granicu jer ni ovakav prilaz njihovih vojnih vozila nije normalan“, naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari