Ministar spoljnih poslova Srbije: Dobra i otvorena komunikacija sa Misijom OEBS na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, sastao se danas s novim šefom Misije OEBS na Kosovu, Majklom Davenportom, nekadašnjim šefom Delegacije EU u Beogradu, i rekao da očekuje da će se nastaviti dobra i otvorena komunikacije, kao i redovni susreti.

Ministarstvo spoljnih polsova Srbije je prenelo da je Selaković naglasio da Srbija podržava rad Misije OEBS na Kosovu koja deluje u skladu s mandatom zasnovanom na rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

Podvukao je da je od ključnog značaja za Srbiju da OEBS sačuva „sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Кosova i Metohije“ i „posebno naglasio da se to ne odnosi samo na rad misija na terenu, već i na modalitete organizacije sastanaka OEBS-a i posete zvaničnika OEBS-a Prištini“.

Ministar je istakao posvećenost Beograda dijalogu s Prištinom i traganju za kompromisnim rešenjem, istovremeno ukazavši da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali s druge strane ni osam godina od postizanja dogovora Zajednica srpskih opština nije formirana.

Selaković je rekao da je neophodno da Priština pristupi primeni svih dogovora i da periodi političke nestabilnosti u Prištini nikako ne bi smeli da budu korišćeni kao izgovor za kontinuirano odbijanje te strane da sprovede postignute dogovore.

Naglasio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i razgovore o brojnim pitanjima poput interno raseljenih lica, nestalih lica, imovine i statusa kulturne baštine.

Kao veoma značajan aspekt rada Misije OEBS, Selaković je pomenuo aktivnosti na zaštiti prava zajednica na Kosovu i sprovođenje izbora.

Razgovarajući o radu Misije OEBS, ministar je ukazao da je za Srbiju od posebnog značaja Program ljudskih prava i zajednica, U okviru tog programa je nadzor poštovanja ljudskih prava, prava zajednica i demokratskih standarda, pri čemu se posebna pažnja posvećuje pravima nealbanskih zajednica, raseljenih lica, povratnika i drugih ranjivih grupa.

Selaković je naveo da je Kosovo, sa svega 1,9 odsto povratnika, postkonfliktno područje sa najnižom stopom povratka na svetu.

Ukazao je i da se na Kosovu vode 42.000 višegodišnjih sudskih sporova za uzurpiranu privatnu imovinu Srba.

Selaković je Deveenporta upoznao sa stanjem i položajem srpskog stanovništva Kosova i učestalim napadima Albanaca na Srbe, njihovu imovinu, na crkve i manastire.

Ministar je rekao da je od izuzetnog značaja rasvetljavanje sudbine 17 novinara nestalih i ubijenih na Kosovu, ukazavši da je poražavajuća činjenica da ni za jedan od tih slučajeva nije u toku istražni postupak, niti je neko od počinilaca kažnjen, prenelo je MInistarstvo.

Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari