Ministar Žigmanov čestitao Bošnjacima Dan zastave 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave predsednici Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine Misali Pramenković, predstavnicima drugih institucija bošnjačke nacionalne maljine i svim Bošnjacima u Srbiji.

U saopštenju se ističe da će Ministarstvo i celokupna Vlada i nadalje biti posvećeni afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je očuvanje i razvoj nacionalne samosvojnosti građana svih zajednica.

Vlasti u Srbiji nastaviće predano da rade na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Bošnjaci u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju nacionalne institucije i životne perspektive pripadnika svoje zajednice.

Dan bošnjačke nacionalne zastave ustanovljen je 11. maja 1991. godine, kada je u Novom Pazaru osnovano Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, koje je 2010. godine promenilo naziv u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Reč je o jednom od najvažnijih nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji, koji predstavlja simbol njihovog zajedništva, okupljanja i jedinstva, sa ciljem očuvanja nacionalnih vrednosti i posebnosti, te zaštite i ostvarivanja nacionalnih prava i sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari