Ministar Žigmanov za Danas o napadu u Sarajevu: Etnički motivisano nasilje u startu mora biti osuđeno i kažnjeno 1Foto: FoNet/ Medija centar

Za svaku osudu je napad na roditelje dece srpske nacionalnosti tokom fudbalskog turnira u Sarajevu, ističe za Danas Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, komentarišući događaje u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, etnički motivisano nasilje i svaki govor mržnje, naročito onaj putem kojeg se poziva na smrt, mora uvek i na svakom mestu biti odlučno prokazano od strane predstavnika vlasti i najšire javnosti kao društveno neprihvatljivo delovanje.

„Legitimni instituti društvene sile – tužilaštvo, policija i sud, taj oblik društvene devijacije moraju procesuirati s primerenom kaznom u konačnici. U protivnom, postaće pošast, s kojom ćemo teško izaći na kraj“, navodi Žigmanov.

Dodaje da je etnički motivisano nasilje, nažalost, dosta rašireno u zemljama regiona, naročito uz navijačke skupine i druge oblike mladalačkog huliganstva, što je i u ovome slučaju potvrđeno.

Da podsetimo, deca iz Splita uzvikivala su „ubij Srbina“ svojim vršnjacima iz Srbije, nakon čega su diskvalifikovani sa turnira.

Na dečijem turniru u malom fudbalu u Sarajevu, pored navedenog incidenta, dogodio se i napad na roditelje srpske dece.

Anton Miladinović iz Batajnice, iz škole fudbala “El maestro”, kazao je da je u hotel upalo 10-15 momaka sa fantomkama.

“Isprskali su roditelje biber sprejom, suzavcem i izboli su nožem momka jednog sa Zvezdare. Priredili su nam pakao. Nije prijatno, u jednom momentu zavladala je panika u hotelu dok nisu specijalci došli i smirili roditelje. Inače smo na ivici bili da se pokupimo i vratimo za Srbiju. Imamo utakmicu van ovog hotela i imamo problem”, kazao je.

Zbog napada je uhapšeno deset osoba, a turnir je nastavljen.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari