"Skandiraju 'Ubij Srbina', a u stvari samo prenose ono što čuju": Političar iz BiH o incidentu sa malim fudbalerima u Sarajevu 1Foto: Pixabay/Petar Ubiparip

„Zastrašujuće poruke, nevjerovatni prizori iz Sarajeva pokazuju koliko je stanje zabrinjavajuće i koliko je to odraz svakodnevne političke ratnohuškačke retorike. Sve što u javnosti slušamo od strane pojedinih političkih elita koje kroz politike tenzija, sukoba i konflikta žele da ostvare kratkoročne proklete izborne ciljeve, preliva se preko cijelog društva i podstiče nasilje, mržnju, čak i kod najmlađih“, kaže za Danas Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa iz Bosne i Hercegovine.

Povodom napada na roditelje dece srpske nacionalnosti koja su u Sarajevu učestvovala na fudbalskom turniru on kaže da deca prenose samo ono što čuju od starijih u svojim sredinama.

„Zamislite, djeca iz Hrvatske od sedam, osam godina skandiraju ‘ubij Srbina’, a oni ustvari samo prenose ono što svakodnevno slušaju u svojoj vlastitoj sredini, društvu u kojem očigledno nema hrabrosti, nema spremnosti da se zaustavi taj talas mržnje i netrpeljivosti prema jednom narodu“, navodi predsednik PDP-a.

Prema njegovim rečima posebno u Bosni i Hercegovini svi moraju biti svesni svoje društvene uloge, ponajviše političari, ali i mediji, policijske, pravosudne, obrazovne, sportske, institucije, kako bi se zaista kreirala jedna drugačija atmosfera.

Kako bi se, kako kaže spustila “lopta” i kako bi se gradio normalniji odnosi među, pre svega, političkim predstavnicima naroda. Jer oni kreiraju opšti ambijent.

Na pitanje da li se zahvaljujući ostrašćensti političara ipak polagano vraćamo u devedesete godine, on odgovara da smo svi u regionu daleko od devedesetih godina, pre svega zato što velika većina ljudi apsolutno ne želi povratak u ratove i stradanja.

„Ali svaki pojedinačni incident prouzrokuje loš osjećaj i stvara nepotrebne tenzije i udaljava nas od potpune normalizacije života i ozbiljnog ekonomskog napretka na ovim prostorima“, zaključuje Borenović.

Da podsetimo, deca iz Splita uzvikivala su „ubij Srbina“ svojim vršnjacima iz Srbije, nakon čega su diskvalifikovani sa turnira.

Na dečijem turniru u malom fudbalu u Sarajevu, pored navedenog incidenta, dogodio se i napad na roditelje srpske dece.

Anton Miladinović iz Batajnice, iz škole fudbala “El maestro”, kazao je da je u hotel upalo 10-15 momaka sa fantomkama.

“Isprskali su roditelje biber sprejom, suzavcem i izboli su nožem momka jednog sa Zvezdare. Priredili su nam pakao. Nije prijatno, u jednom momentu zavladala je panika u hotelu dok nisu specijalci došli i smirili roditelje. Inače smo na ivici bili da se pokupimo i vratimo za Srbiju. Imamo utakmicu van ovog hotela i imamo problem”, kazao je.

Zbog napada je uhapšeno deset osoba, a turnir je nastavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari