Ministarstvo odgovorilo na tekst nedeljnika "Radar": Pomešali dva projekta i izveli potpuno netačan zaključak 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Ministarstvo za evropske integracije odgovorilo je danas na tekst nedeljnika Radar „Gde su završila sredstva iz EU fondova“ o tome da li je novac predviđen za postrojenje za preradu otpadnih voda u Zlatiborskom okrugu preusmeren u nepoznatom pravcu.

Kako je navelo Ministarstvo, Evropska unija je opredelila sredstva iz IPA programa za 2022. godinu u iznosu od 39,7 miliona evra za realizaciju regionalnog projekta prečišćavanja otpadnih voda u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.

Pomenuti projekat će se, kako je i navedeno u tekstu, realizovati u pet gradova i opština ta dva okruga: Užice, Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica, a sredstva EU za njegovu realizaciju su obezbeđena potpisivanjem Finansijskog sporazuma u junu 2023. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se ukazuje da izveštaj na koji se poziva nedeljnik Radar opisuje drugi projekat, koji podrazumeva izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Čajetini, koji je ta opština realizovala iz sopstvenog budžeta, uz pomoć sredstava Vlade Slovenije.

„To znači da u sredstvima javnog informisanja nije ni mogla biti navedena informacija da je Evropska unija finansijski doprinela realizaciji tog projekta, jer EU i nije učestvovala u njegovom finansiranju. Zapravo su autori izveštaja, ali i novinar Radara, pomešali dva projekta i izveli potpuno netačan zaključak koji ih je naveo da postave suvišno pitanje“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi Ministarstvo, ali i Delegacija EU ili lokalna samouprava, rado razjasnili zabunu da ih je neko pitao.

„Ministarstvo za evropske integracije je pripremilo svoju analizu u kojoj detaljno posmatra sve delove Izveštaja o korišćenju pretpristupnih fondova EU i rado ćemo je podeliti sa svima koji su za nju zainteresovani“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u opštem interesu da se „ne prave ovakve krupne greške koje mogu imati dalekosežne i ozbiljne finansijske posledice, u krajnjoj linije za građane Srbije koji su korisnici tih sredstava, kao i u pogledu pogrešnog informisanja javnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari