Ministarstvo pravde: Komitet ministara SE više ne nadzire Srbiju zbog nestalih beba 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da Srbija više nije pod specijalnim nadzorom Komiteta ministara Saveta Evrope zbog slučaja „nestalih beba“, nakon što je Skupština Srbije usvojila Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Kako se navodi, u Strazburu je od 3. do 5. marta održan sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope koji je bio posvećen nadgledanju izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava, među kojima je i presuda u slučaju „Zorica Jovanović protiv Srbije“.

„Komitet ministara Saveta Evrope izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja tog zakona i pozdravio napore nadležnih organa da u saradnji sa različitim organizacijama civilnog društva pronađu način i sredstva za rešavanje problema roditelja, uključujući i konsultacije sa roditeljima koje je organizovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde dodaje da je Komitet ministara SE pozvao Srbiju da preduzme sve neophodne mere kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje novog mehanizma za utvrđivanje činjenica i da nastavi saradnju sa tim telom u cilju pune i efikasne implementacije presude.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta 6. marta, Komitet ministara Saveta Evrope je objavio da je na zasedanju 3-5. marta odlučio da Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu „Zorica Jovanović protiv Srbije“, u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta, i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome.

U tom saopštenju iz Strazbura je bilo navedeno da je Komitet ministara Saveta Evrope „odlučio da nastavi svoj nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari