Ministarstvo reagovalo na konferenciju CRTE: Promene u spisku su zakonite 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas povodom konferencije za novinare posmatračke misije Crta, da su sa stanovišta Ministarstva sve promene koje su vršene u Jedinstvenom biračkom spisku zasnovane na zakonitim i pravno relevantnim činjenicama.

„Još jednom ukazujemo da se sve promene vrše na osnovu podataka koje Jedinstveni birački spisak dobija iz nadležnih, odnosno izvornih evidencija“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da se birački spisak redovno ažuriraju referenati u jedinicama lokalne samouprave.

„Ako i postoje određene činjenice koje treba izmeniti, građani slobodno i bez ograničenja mogu zatražiti njihovu izmenu, o čemu će se doneti odgovarajuće rešenje“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo da je članom 39. Ustava zagarantovano pravo građana na slobodu kretanja, odnosno da svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati.

Ana Brnabić, premijerka Srbija, obratila se povodom današnjeg istupanja predstavnika CRTA, rekavši da ova nevladina organizacija zajedno sa opozicijom koja je izgubila izbore radi na stvaranju određenog političkog konteksta, radi destabilizacije zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari