Miodrag Gavrilović: Kome je namenjena oprema za mučenje koje je odobrilo Momirovićevo ministarstvo? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke, na sednici parlamenta prošlog četvrtka postavio je zanimljivo pitanje Tomislavu Momiroviću, ministru unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije.

Gavrilović je pitao Momirovića koja je to roba koja je dobila sedam dozvola za uvoz u Republiku Srbiju, a koja se na osnovu samog izveštaja Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine odnosi na izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje i kažnjavanje.

Poslanik DS  je upitao čemu je namenjena ta roba, ko su korisnici, u kom iznosu je uvezena roba.

Prema Gavrilovićevim rečima odgovor Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine još nije stigao.

On napominje i da je gotovo isto pitanje postavio minstru Momiroviću na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku prošle nedelje, jer je bio zatečen onim što piše u izveštaju o radu Ministarstva trgovine u periodu od 1. januara do 31. marta ove godine.

Tamo stoji da je odeljenje za međunarodne sporazume i spoljnu trgovinu kontrolisanom robom izdalo 190 dozvola, od čega se sedam odnosi na uvoz robe “koja bi mogla da se koristi za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje”, iako je po zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju nije dozvoljen uvoz i izvoz takve robe.

“Obaveza resornih ministara je da na svaka tri meseca podnesu izveštaj o radu i moram da kažem da se Momirović drži tog pravila, odnosno redovno podnosi izveštaje. Mi formalno ličimo na državu, skupštinski odbori su neka vrsta nadzora, koje svako ministarstvo ima. Tada sam i video ovaj izveštaj i dozvole koje su izdate”, ističe Gavrilović za Danas.

Napominje da je ministra Momirovića upitao šta je to što se uvozi, zbog čega, od kojih firmi, koja je uopšte to roba, koliko će to da košta.

„Pitao sam na osnovu kojih zakona je dato sedam dozvola za uvoz robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno , neljudsko ponižavanje, postupanje i kažnjavanje. U našoj državi smrtna kazna je ukinuta odavno, pa sam zato pitao koji je motiv i koja bi to roba mogla da se koristi za zvršenje smrtne kazne i mučenje. Građani treba da znaju da ako postoji roba za ovakvu svrhu, u kojim okolnostima ministarstvo smatra da to može da se koristi. Odgovor ministra Momirovića bio je prilično neočekivan da je u pitanju biber sprej“, navodi Gavrilović i dodaje da su se svi članovi Odbora nasmejali na taj odgovor.

On dodaje da obzirom da je postavio i poslaničko pitanje očekuje detaljniji odgovor Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Podseća da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a da je po Ustavu „ljudski život neprikosnoven“. Osim toga zlostavljanje i mučenje zabranjeno je članom 137 Krivičnog zakonika.

Gavrilović ističe da je vlast navikla da ima većinu i ni ne trudi se da odgovori na pitanja koja su od interesa za javnost.

„To su ljudi koji su nekompetentni i ne znaju kako da odreaguju svaki put kada se desi nešto što nisu planirali, ali insistiraću na odgovoru“, navodi sagovornik Danasa.

I Danas je pokušao da sazna od ministra Momirovića da li je reč samo o biber spreju, odnosno o kakvoj vrsti robe je reč, kome je namenjena i u koje svrhe, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Obzirom da ministar ima obavezu da na poslaničko pitanje poslanika odgovori u datom roku, Gavrilović obećava da će obavestiti javnost o čemu je reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari