"Falsifikovanjem zvaničnih steno beleški vlast čisti tragove svog verbalnog nasilja": Sagovornici Danasa o ukidanju i poslednjeg prava skupštinskim izveštačima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Novinari, skupštinski izveštači već niz godina suočavaju se sa ukidanjem jednog po jednog prava.

Najpre im je zabranjeno da sednice prate sa galerije, jer navodno na poslanike pada malter, potom im je u Domu narodne skupštine oduzeta novinarska soba, a oni smešteni u uskoj pasareli iznad ulaza u kojoj nema ni vaj faja, da bi im juče bilo oduzeto i pravo da istoga dana, dok traje zasedanje imaju uvid u necenzurisane stenografske beleške.

Ovim potezom skupštinski izveštači svedeni su na nivo prosečnih gledalaca koji od kuće prate tv prenos, koji čuju galamu u skupštinskoj sali, ali ne znaju ko kome šta dobacuje. I koji čuju samo Vladimira Orlića, predsednika skupštine, kako zbog dobacivanja vešto i manipulativno, zarad onih koji sede pored tv ekrana, opominje samo opozicione poslanike.

Odluku sekretara parlamenta o dostavljanju“ odloženih transkripata novinarima usmeno je saopšteno iz skupštinske informativne službe, i to u danu kada je i prestalo njihovo dostavljanje, bez dodatnog obrazloženja. Srđan Smiljanić, generalni sekretar Skupštine Srbije nije odgovorio na zvanična pitanja novinara o ukidanju transkripata.

"Falsifikovanjem zvaničnih steno beleški vlast čisti tragove svog verbalnog nasilja": Sagovornici Danasa o ukidanju i poslednjeg prava skupštinskim izveštačima 2

 

Mira Nikolić, skupštinski izveštač agencije Beta, kaže za Danas da je Skupština Srbije napravila decenijski korak unazad kada je reč o transparentnosti rada.

„A još veći problem je što su poslednje steno beleške, od prošlog četvrtka, na sajtu objavljene izmenjenog sadržaja. Ja se sećam steno beleški još dok se radilo u zgradi u Kralja Milana, kada su stizala znatno sporije i kada ih nije bilo na sajtu, ali smo se u njih mogli pouzdati. Možda onima koji nisu novinari nije jasno u čemu je taj problem, s obzirom na to da imate kod kuće mogućnost da vratite snimak i citirate šta je ko rekao. Pre svega, preko televizije se ne čuje sve što se izgovori u sali, ali u sali se čuje i beleži. Često tek kad stigne steno, mi saznamo na šta je neko zapravo reagovao. Poslanici bez prestanka dobacuju jedni drugima, a to je nekada uzrok čitave svađe. Šta će to nama sutra“, pita Nikolićeva i dodaje da ako nema steno beleški, onda agencije Beta, Fonet i Tanjug, koje izveštavaju sasvim korektno mogu ili da rade iz redakcije ili od kuće, ili da odustanu od praćenja rada parlamenta.

Ona kaže i da se iskreno nada da će ova ishitrena odluka biti povučena i da će novinari nastaviti da prate rad skupštine onako kako dolikuje.

„Ova institucija već je dovoljno ponižena nastupima pojedinih poslanika, ovo dodatno urušavanje nije slučajno, a mnogo je opasno“, ocenjuje novinarka Bete.

I iz Otvorenog parlamenta poručuju da su šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine. Oni zahtevaju momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse.

„U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija.

U „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od četvrtka, 22. juna, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena tek u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu.“

Dok ovakav nastup poslanika čini opravdan razlog za predsedavajućeg da reaguje, do toga nije došlo, a prikrivanje izgovorene rečenice služi da se, po ustaljenoj praksi od početka ovog saziva, manipuliše stvarnim događajima u Narodnoj skupštini u korist vladajuće većine.

„Poređenjem odlomaka sačuvanog primerka koje su 22. juna dobili novinari i narodni poslanici, i steno beleški koje su objavljene na sajtu Skupštine, utvrđeno je da postoji razlika – nestao je komentar poslanika Bakareca, koje je u prvobitnim steno beleškama postojao. Naknadna odluka da se ubuduće skupštinski transkripti ni ne dostavljaju više novinarama i narodnim poslanicima tokom plenarnog, već tek narednog dana, ukazuje na ozbiljnu nameru da se sa ovom skandaloznom praksom nastavi. Skrivanjem istine o izrečenom u parlamentu najgrublje se podriva transparentnost u radu najvišeg tela u Republici Srbiji, što je fundamentalna vrednost koja ničim ne bi smela da bude dovedena u pitanje“, navodi se u saopštenju Otvorenog parlmenta.

Dodaju da i pored svih zamerki na račun poslanika i njihovog ponašanja teško je bilo očekivati da se rukovodstvo parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu Narodne skupštine izgledala prihvatljivije.

Inače, steno beleške su u prošlog četvrtka stizale novinarima i poslanicima, ali su u elektronskom obliku objavljene tek juče, i to sa izmenjenom sadržinom, odnosno bez dela gde Bakarec dobacuje Zečeviću da ubija penzionere u Aranđelovcu.

Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke, koji je na društvenim mrežama i objavio dve verzije steno beleški, smatra da je očigledno da je za predsednika parlamenta istina incident.

„Stenogram sa sednica parlamenta je dragocen i važan svedok jednog vremena, pa i ovog vremena laži. Dirigovan način prenosa sednica Skupštine je direktan pokazatelj da ovaj režim laži i obmana koristi iste tehnike održavanja na vlasti: cenzurisanje informacija i nasilje: medijsko, pravno i svako drugo. Prva na udaru ove vlasti je istina“, napominje Gavrilović.

Prema njegovi mrečima zato su i mediji prvi osetili šta znači državna cenzura i insistiranje na istini pod macolom ogoljenog nasilja.

„Ne postoji ni jedan razlog da akreditovani novinari ne mogu da posmatraju sednicu skupštine sa balkona Narodne skupštine. Ako studenti raznih fakulteta mogu da prate tok sednice sa galerije Narodne skupštine, sasvim je prirodno i logično da i novinari mogu da prate zasedanje sa balkona. Za javnost i za građane Srbije može biti značajno da znaju kako režimski poslanici reaguju na predloge i govore opozicionara. Da se vidi šta dobacuju, kako vređaju i viču režimski poslanici dok govore poslanici opozicije. Nije beznačajno videti taj scenario skupštinskog nasilja“, ističe Gavrilović.

On dodaje da je poslednja odluka sekretara i predsednika Narodne skupštine da novinari ne mogu čak i da dobiju stenogram nakon govora, već da čekaju da sekretar i predsednik “odobre” stenogram je direktna kontrola istine – tako da stenogram postaje sCenogram.

A kako kaže, baš korišćenjem stenogramskih beleški na sednici prošlog četvrtka razotkrio je način vođenja sednica Vladimira Orlića. „Ovo je poseban skandal kada se stenogramske beleške nalaze na udaru predstavnika režima i treba li jači dokaz da je istina neprijatelj ovoj vlasti“, pita Gavrilović.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, kaže da je otvoreno i javno pitala Orlića zašto novinari ne mogu da prate sednice da galerije.

 

„Odgovorio je da nikada to niko od novinara nije tražio. I tako je ispalo da je do novinara, a ne do njega, u šta pretpostavljate da imam ogromnu sumnju. Tako da evo koristim priliku da predložim još jednom i novinarima da traže od predsednika Skupštine dozvolu da prate zasedanje sa galerije velike plenumske sale, a ako ne dozvoli, da nas o tome obaveste, da možemo reagovati. Inače, to sam od njega tražila prvi put još pre jedno šest meseci, kada sam i kao bivša novinarka uvidela na šta će to da liči ukoliko nema nijednog “oka” javnosti unutra osim RTS-a, koji se već toliko puta sramno ponašao i prikrivao skretanjem kamere baš ono što je bilo najvažnije da prikaže. Plus RTS prenosi samo ono što se čuje isključivo u mikrofonu dok govorite, ne hvata ništa drugo što se izgovara, dobacuje, a poslanici opozicije nekada ni sami sebe ne čuju kada govore koliko su nesnosna dobacivanja i vređanja režimskih poslanika“, napominje Tepićeva.

Njen stav je da bi prisustvo novinara u sali, na galeriji, doprinelo ne samo tome da se sve to verodostojnije prikaže građanima, već bi možda vlast i malo odvratilo u tom nasilju i agresiji. Bar malo bi se smirili.

„Možda bi ih bar onda bilo malo sramota. Suština je da nikom od te mržnje i nasilja u Skupštini nije bolje, a društvu je samo gore, neće se nijedno dete ili majka probuditi zbog toga sigurniji kada krenu na jesen u školu, naprotiv! Nasilnički i agresivni govor jedino može da eskalira u nasilničko i agresivno ponašanje, a ono je eskaliralo svuda oko nas. Ali režim želi da se ponaša kao da je sve super, kako su neviđeno pametni i super su se izvukli iz krize nakon dve tragedije tako što ignorišu činjenice i istinu i zato proklizavaju stalno u lične napade i uvrede“, ističe poslanica SSPi dodaje da bi prisustvo novinara bar malo upristojilo zasedanja,a javni prostor bi bio dekontaminiran od tih trovačkih i punih mržnje obraćanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari