Miroslav Lajčak danas i sutra u Prištini na sastancima sa Kurtijem i opozicijom 1foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas i sutra boraviće u poseti Prištini, prenosi Kosovo online.

Lajčak će se danas popodne sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, potvrdio je portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu.

On će se u petak sastati i sa predstavnicima kosovske opozicije.

Ovo je prva Lajčakova poseta Kosovu od sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara koji je održan u Briselu na kojem je, kako je saopštio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, dogovoreno da se razgovara o mapi puta za implementaciju evropskog sporazuma.

Podsetimo, dve kosovske opozicione partije, DPK i DSK izjasnile su se protiv sporazuma koji je prihvaćen na sastanku Kurtija i Vučića.

Uoči posete Lajčaka, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je  da Zajednicu srpskih opština, na kojoj Beograd insistira uz podršku Zapada,  treba formirati tek kada Srbija de fakto prizna nezavisnost Kosova kroz evropski predlog, prenosi Demokracija.

Konjufca smatra da SAD insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština kako bi ubedile Srbiju da potpiše sporazum.

„Ono što je za Kosovo dozvoljeno, može biti samo neka apstraktna šteta. Mi pokušavamo da Kosovo dobije de fakto priznanje, što se neće dogoditi jer Srbija neće prihvatiti“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, Kosovo zapadnim silama pokušava da predstavi tri principa na osnovu kojih je došlo do zaključka da je nemoguće formiranje ZSO onako kako to Srbija traži.

„Ne pokušavamo da izbegnemo ZSO, ali se trudimo da pokažemo da to Udruženje ima tri dimenzije – prva je etničko, druga da je nosilac javne vlasti, a treće da je trećestepena vlast. Objasnićemo ova tri principa da pokažemo međunarodnoj zajednici da je ono što Srbija traži nemoguće“, rekao je on.

Posle posete Kosovu, Lajčak sledeće nedelje, 13. i 14. marta dolazi u Beograd na razgovor sa Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari