Miščević: Ključ za napredak dijaloga sa Prištinom je rad na Zajednici srpskih opština 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas u Skoplju da je ključ za nastavak i napredak dijaloga Beograda i Prištine sprovođenje obaveze Prištine da napravi nacrt statuta i da radi na Zajednici srpskih opština.

„Posle dogovora iz Ohrida ove sedmice je u Briselu organizovan sastanak dva glavna tehnička pregovarača u ovom procesu i rezultat toga je deklaracija o nestalima i po prvi put razgovor o Zajednici srpskih opština. I to je nešto, što mislim da nam je svima jasno, da je ključ za produžavanje i napredak u ovom procesu sprovođenje obaveze koju Priština ima još od pre 10 godina, od Briselskog sporazuma, i koja se odnosi na pravljenje nacrta statuta i rad na Zajednioci srpskih opština“, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, Srbija je veoma svesna svih obaveza koji proizlaze iz onoga što se naziva Evropski predlog, koji je ranije bio poznat kao francusko-nemački predlog sporazuma i Aneksa za impementaciju. To će, kako je rekla, „po onom što znamo postati deo specifičnog pregovaračkog poglavlja 35 (u pristupnim pregovorima sa EU), koje je u suštini i do sada bilo instrument za praćenje šta je kroz proces dijalog urađeno“.

„Srbija je veoma jasna da će obaveze koje preuzima i sporvoditi, ali i druga strana isto tako mora da bude spremna da svoje obaveze, čak i potpisane obaveze, sprovodi“, rekla je Miščević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom Severne Makedonije Bojanom Maričićem, u Skoplju, nakon što su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Taj dokument su potpisali vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministarka Miščević.

Dvoje ministara se složilo da je evropska perspektiva njihovih zemalja dostižna kao nikada do sada i da treba iskoristiti politički momentum i podršku Brisela i država članica da daju novu dinamiku pregovorima sa EU.

„Ono što očekujemo od EU je jasan plan za proširenje Unije, što će biti podsticaj za ubrzanje procesa transformacije naših društava. Pokazali smo da smo kredibilan partner EU i da smo spremni da odgovrimo na zadatke. Svakako, sada je red je na Uniji da da vremenski okvir za članstvo koji će biti dostižan i koji će nam dati dovoljno vremena da završimo naše zadatke, ali i dovoljno nade da će članstvo u EU biti stvarno brzo“, rekao je Maričić.

Kako je istakao, potpisivanjem ovog memoranduma se doprinosi pripremi i olakšavanju procesa pristupanja dve zemlje EU.

„Iskustvo i razmena znanja i informacija, prakse izmedju pregovaračkih grupa i eksperata ujključenih u pregovore, kao i resornih ministartava i agencija u sprovođenju politika u svim klasterima biće nam važan doprinos u efikasnom vođenju ovog procesa“, rekao je Maričić.

Miščević je istakla da je odlična hemija i odličan duh između dve institicije, koje se u dve bratski bliske države bave strateški najvažnijom stvari, procesom evropskih integracija.

„Danas taj proces dobija jedan lep okvir, a taj okvir se naziva Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija. Sarađujemo jako dugo, jako uspešno. Ponekad mi učimo od Makedonije, nekada Makedonija uči od nas. Ali, danas je došlo pravo vreme da govorimo o novoj metodoligiji da možemu suštinski zajedno da radimo. Kao što je Maričić rekao, naš zadatak je da pokušano da nađemo zajednički nastup prema EU i državama članicama kada govorimokonkretno o primeni nove metodologije, koja je tu i ostaće tu“, rekla je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari