Misija EP stiže u Srbiju tri dana pre glasanja: Posmatrači izbora Bilčik, Fon Kramon, Grošelj... 1Foto: Printscreen Youtube (TV UNA)

Misija Evropskog parlamenta koja će posmatrati izbore u Srbiji stići će u Beograd u četvrtak 14.decembra, saznaje Demostat nezvanično od izvora u Evropskom parlamentu.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, u delegaciji evroparlamentaraca, koja će doputovati poslednjeg dana izborne kampanje, naći će se: Viola fon Kramon, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo EP, Vladimir Bilčik, poslanik Evropske narodne partije i izvestilac za Srbiju EP, Klemen Grošelj i Havijer Nart iz grupe „Obnovimo Evropu“, kao i Andreas Šider poslanik grupe Socijalista i demokrata. Posmatrači iz EP biće deo misije OEBS-a za posmatranje izbora (ODIHR).

Podsetimo, Demostat je prvi pisao, još početkom oktobra da je Evropski palament spreman da pošalje delegaciju za posmatranje izbora koji će biti održani na različitim nivoima u našoj zemlji 17. decembra.

Kako nam je tada rečeno u EP, “ovoga puta” neće biti organizovan međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji , uz posredovanje EP (što se, zaista, nije desilo), ali je EP spreman da pošalje posmatračku misiju, „koja bi nadgledala izborni dan u Srbiji“ 17. decembra. Objašnjeno nam je, takođe, da posmatrači iz EP mogu da budu poslati samo ukoliko zvanični Beograd pošalje zvanično pismo sa molbom Evropskom parlamentu da imenuje misiju koja bi posmatrala izbore, na terenu, odnosno na biralištima u Srbiji.

Evropski parlament je prošle godine prvi put imao delegaciju koja je posmatrala izbore u našoj državi (održane 3. aprila), koja je bila deo misije OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari