Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je juče da su kosovski lideri izgubili poverenje u svoje prijatelje i da bi mogli da zalupe vrata u znak protesta zbog odlaganja statusa, prenosi prištinska agencija Kosova lajv.
Napominjući da se kosovske institucije plaše da je proces utvrđivanja statusa blokiran zbog protivljenja Rusije, Čeku je u redovnom medijskom obraćanju građanima Kosova rekao da Priština traži da se odredi novi pristup, brzina i utvrđivanje tačnog kalendara rešavanja kako bi potom mogli da se organizuju izbori.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je juče da su kosovski lideri izgubili poverenje u svoje prijatelje i da bi mogli da zalupe vrata u znak protesta zbog odlaganja statusa, prenosi prištinska agencija Kosova lajv.
Napominjući da se kosovske institucije plaše da je proces utvrđivanja statusa blokiran zbog protivljenja Rusije, Čeku je u redovnom medijskom obraćanju građanima Kosova rekao da Priština traži da se odredi novi pristup, brzina i utvrđivanje tačnog kalendara rešavanja kako bi potom mogli da se organizuju izbori. Prema njegovim rečima, predstavnici Kosova traže da SAD, UN, EU i NATO ponovo odrede svoju ulogu u tom procesu, prenosi Beta.

SEJDIU: Nadzirana nezavisnost, konačan predlog

Priština – Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu primio je juče načelnika Generalštaba Vojske Austrije Rolanda Erta s kojim je razgovarao o stanju na Kosovu. Sejdiu je, piše u saopštenju njegovog kabineta, sagovorniku preneo stavove o rešavanju statusa Kosova – da predlog o nadziranoj nezavisnosti smatra „konačnim“. General Ert je naveo da je Kosovo evropsko pitanje koje zahteva brzo i adekvatno rešenje i da će Austrija nastaviti da podržava proces utvrđivanja statusa Pokrajine. Sejdiu je izrazio poverenje u stav SAD, EU i Austrije da se „proces utvrđivanja statusa zaokruži nezavisnošću Kosova“.

Čeku je u intervjuu Fajnenšl tajmsu najavio da „lideri kosovskih Albanaca neće proglasiti nezavisnost bez podrške SAD i EU“. On je upozorio da „EU mora da razmotri kako da donese odluku o preuzimanju misije na Kosovu, u odsustvu rezolucije SB UN koja odobrava nezavisnost“.
Pozivajući se na izjavu Jakupa Krasnićija, generalnog sekretara Demokratske partije Kosova, prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha ditore tvrdi da „misija EU neće biti dobrodošla na Kosovo, ukoliko bi tamo došla bez jasnog utvrđivanja statusa“. Krasnići smatra da „za građane Kosova treba da bude jasno definisan politički status i koji će biti mandat EU posle statusa“.
Protiv „zamrzavanja“ rešavaja statusa je i Alijansa za budućnost Kosova. Ahmet Isufi, zamenik lidera ove stranke haškog optuženika Ramuša Haradinaja, kaže da „svako pomeranje od predloga međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija o nezavisnosti stvara nove probleme i komplikuje situaciju, pošto je sada međunarodna zajednica u situaciji da rezolucijom treba da prizna nezavisnost Kosova“.
Isufi opominje da Kosovo gubi strpljenje i da će svaka druga solucija, osim nezavisnosti, biti opasna i značiti gubitak kredibiliteta međunarodne zajednice, ali i institucija Kosova. Opoziciona Reformistička partija ORA je protiv nejasnih rezolucija, dok je Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova juče ocenilo da se „daljim odlaganjem statusa Kosova dovodi u pitanje očekivanje građana Kosova“.
„Nezavisnost Kosova je neizbežna, jer proističe iz volje građana Kosova i ima realnu podršku među saveznicima Kosova“, tvrde u DSK čije je Predsedništvo juče „visoko ocenilo angažovanje američke diplomatije i zatražilo da EU otvoreno podrži i preuzme konkretne mere na ostvarivanju nezavisnosti Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari