Mitrović: Izjava Miščević o ispunjenju kriterijuma za pristupanje EU do 2025. nema smisla 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović ocenio je danas da bi izjava ministarke Tanje Miščević da Srbija do 2025. može ispuniti kriterijume za pristupanje EU „imala smisla samo kada bi danas bio 1. april, a ne 16. jul 2023“.

„Vlada, čiji je funkcioner gospođa Miščević, je evropske integracije Srbije pre pet godina praktično zaustavila jer je najvećim delom odustala od sprovođenja evropskih reformi u zemlji. To nedvosmisleno govore izveštaji Evropske komisije u kojima crno na belo stoji da u 20, odnosno skoro dve trećine, pregovaračkih poglavlja u 2022. godini nije bilo nikakvog napretka ili je on bio vrlo skroman“, naveo je Mitrović u saopštenju.

On je istakao da Vlada Srbije krivca za spor put zemlje ka EU nalazi u „zamoru EU od proširenja“, dok je istina da od 2018. do danas „nema oblasti u društvu u kojoj je ostvaren bilo kakav suštinski napredak ka evropskim standardima bez čega nema članstva“.

„Umesto paušalnih ocena, Stranka slobode i pravde je u martu ove godine usvojila Deklaraciju ‘Srbija u EU 2030’ i prateći akcioni plan, koji precizno propisuju sve korake koje je potrebno da naša zemlja sprovede kako bi postala članica EU do kraja ove decenije. Preduslov je promena vlasti koja odavno ne pokazuje iskrenu želju da Srbija postane članica zajednice najrazvijenijih država na planeti“, rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari