Mitrović (SSP): Konstitutivna sednica mora da bude poništena zbog proceduralnih brutalnosti 1foto Dušan Milenković/ATAImages

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović ocenio je danas da su se tokom konstitutivne sednice Skupštine Srbije dogodile tri proceduralne „brutalnosti“, koje predstavljaju „tri opasna presedana koja su predvorje ukidanja suštine parlamenta“, navodeći da zbog toga sednica mora da bude poništena.

Mitrović je u saopštenju kao prvu naveo to što je predsedavajući Stojan Radenović sazvao nastavak konstitutivne sednice za drugu tačku dnevnog reda – izbor predsednika Skupštine, ali ne i za ostale tačke dnevnog reda.

Prema njegovim rečima, nakon završetka te tačke i izbora Ane Brnabić za predsednicu, u sistemu e-parlamenta podnet je predlog za izbor potpredsednika, čime su se formalno ispunili uslovi da počne rasprava o trećoj tački, ali se on u sistemu pojavio u 17.53, iako piše da je poslat dvadeset minuta ranije.

„Ovo nije prvi put da SNS manipuliše elektronskim sistemom parlamenta. Isto se desilo kada je predsednik Republike u televizijskom prenosu objavio da je sednica Skupštine odložena za sedam dana, a ta odluka se u sistemu e-parlamenta pojavila tek sutradan ujutru, ali antidatirana, što je čisto krivično delo“, naveo je Mitrović.

Kao drugu proceduralnu „brutalnost“, naveo je to što poslanicima ni elektronski, ni fizički, nisu dostavljeni predlozi odluka o izboru stalnih radnih tela, međunarodnih delegacija i izboru generalnog sekretara i pomoćnika i da poslanici koji su pristupili glasanju po tačkama 4, 5 i 6 dnevnog reda – „formalno nisu znali za šta glasaju“.

„Predlog odluke je dostavljen tek nakon što je glasanje završeno, što je presedan i neviđeni skandal u parlamentarnoj praksi. Zamislite da se zakoni izglasavaju, a da poslanici nisu ni upoznati sa njihovim sadržajem“, naveo je Mitrović.

Treće, kako je dodao, Brnabić je otvorila pretres treće tačke i odmah zaključila da nema zainteresovanih za raspravu, što prema njegovim rečima nije bilo tačno.

„Nakon što je otvorila pretres, Aleksandar Jovanović Ćuta je sa spiskom govornika krenuo ka stolu predsedavajućeg, kako bi se prijavio za reč. Dok je hodao ka njoj, što se vrlo jasno vidi na kamerama RTS-a, ona je zaključila da nema prijavljenih za diskusiju“, naveo je Mitrović.

On je ocenio da konstitutivna sednica mora da se poništi zbog „gaženja“ po poslovniku od strane Srpske napredne stranke, „bilo u obliku Stojana Radenovića, bilo u obliku Ane Brnabić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari