Mogu li građani da preuzmu vlast u mesnim zajednicama? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dok se vrh vladajuće Srpske napredne stranke, kao i brojni lokalni odbori, bavi izglasavanjem nepoverenja visokom funkcioneru te partije Nebojši Stefanoviću, baza stranke neočekivano počinje da gubi vlast na najnižem nivou – izborima u mesnim zajednicama, u kojima je do nedavno držala ubedljivu većinu.

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, pak ističe u razgovoru za Danas da vlast nije zapostavila mesne zajednice i da politička borba treba da se preseli na taj lokalni nivo.

– Vučić i SNS ništa ne zapostavljaju i ne zaboravljaju, pa tako ni izbore za mesne zajednice, za koje je i sam Vučić nedavno rekao da su „snaga koju treba zauzeti“. Velike teme i afere koje nam podmeću u medijima, kao što je ova oko Nebojše Stefanovića i prisluškivanja, su način da sve druge teme potisnu jer je njima u interesu da građani zaborave na pitanja kao što su izbori u mesnim zajednicama. Uvukli su se u svaku mikroporu društva, zato je neophodno da objasnimo građanima kako to da promene, navela je Stojković. Izbori za članove Saveta mesnih zajednica trenutno se održavaju u više vojvođanskih opština a na završenim izborima u Sečnju, SNS je izgubila većinu u četiri od deset mesta koliko broji ova opština.

Pobeda kandidata opozicije u četiri mesta među kojima su Boka i Sutjeska, iako mala, otvara prostor za spekulacije o tome da li se baza vladajuće stranke urušava u susret izborima za novosadske mesne zajednice koji će se održati ovog leta.

Tim povodom Skupština slobodne Srbije održala je u petak tribinu sa građanima Novog Sada, a profesorka Biljana Stojković objasnila je da je cilj da se građani više uključe u lokalnu politiku i ne dozvole da njome upravlja SNS.

– Predsednik Aleksandar Vučić je sam nedavno predstavio mesne zajednice kao veliku snagu koju treba zauzeti. Njegova ideja je da ih iskoristi zarad svoje mašinerije i interesa SNS na svim nivoima. Mi u Skupštini Slobodne Srbije mislimo da to jeste jedna velika građanska snaga koja ne treba da ima veze sa strankama već građanima i njihovim organizovanjem neposrednog života svoje zajednice, među komšijama. To je i smisao mesnih zajednica a SNS pokušava da im oduzme taj smisao, navela je ona.

Stojković ističe da vladajuća stranka pokušava da uskrati pravo građanima da upravljaju Savetima svojih mesta tako što ne objavljuje kada su izbori za članove, te tako građani ne znaju da oni postoje, niti šta bi dobili ulaskom u ove savete.

– Moramo se pozabaviti time da ljudi dobiju prostor za odlučivanje na tom najdirektnijem nivou a ne da opet zavlada SNS i da, makar na mikronivou, ne vodi politiku onako kako to čini u celoj državi, rekla je Stojković.

Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić u više navrata su isticali kako imaju veliko poverenje građana na lokalu, te da na izborima za savete mesnih zajednica osvajaju i do 70 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari