Moguće osipanje birača, ali bez ozbiljnih posledica 1Foto: Beta/Emil Vaš

U ovom trenutku ne postoji nijedna politička partija ili koalicija, pokret čiji bi rezultat u većoj mjeri ugrozio izborni uspjeh SNS-a.

Međutim, ipak, kao stranka koja okuplja najšire slojeve društva SNS je podložna određenom osipanju potencijalnih glasača ka desnim političkim opcijama, kaže za Danas izvršni direktor Cesida Ivo Čolović, komentarišući izjavu predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji smatra da će bez obzira na bojkot dela opozicije narednih redovnih izbora na svim nivoima Srpska napredna stranka imati ozbiljnu konkurenciju.

Vučić je tokom vikenda govoreći za televiziju Pink rekao da će SNS na izborima imati konkurenciju koja će im oduzimati glasove, na ozbiljan način ugroziti rejting i koja će biti opasna po biračko telo naprednjaka.

Zato predsednik SNS očekuje ozbiljnost od svojih partijskih kolega i najavljuje promene u koje bi moglo da se uđe već u nedelju, za kada je, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, zakazana sednica Glavnog odbora SNS. Prema rečima naših sagovornika bliskih ovoj stranci, mesto održavanja sednice je hala Pinki u beogradskoj opštini Zemun.

Na poslednjoj sednici Glavnog odbora tokom ovog leta Vučić je najavio održavanje izbora krajem marta ili početkom aprila, oštro kritikovao lagodan i „život na visokoj nozi“ funkcionera naprednjaka, a predložio je i da se u narednom periodu sprovedu personalne promene u stranci i uvedu novi i mladi ljudi, koji će moći još više da se bore za svoja mesta i za Srbiju. Nije tajna da je Vučić nezadovoljan radom nekih gradonačelnika, predsednika opština i direktorima javnih preduzeća, te se na jesen može očekivati početak čistke među naprednjacima koje čekaju unutarstranački izbori.

Međutim, da li SNS zaista ima osnova za brigu zbog konkurencije na izborima.

Izvršni direktor Cesida Ivo Čolović ukazuje da se Vučićeva izjava može tumačiti na dva načina.

– Prvo je da je reč o klasičnom mobilisanju sopstvenog biračkog tijela koje se kroz ovakve izjave priprema za predstojeću izbornu kampanju i izborni dan. Svjedoci smo toga da u prethodnih sedam godina od kada je na vlasti gospodin Vučić ništa ne prepušta slučaju, posebno ne izborni rezultat, da je učio na greškama prethodnika koji su uljuljkani nalazima istraživanja javnog mnjenja često nonšalantno ulazili u izbornu kampanju, pa su samim tim i njihovi rezultati bili lošiji od predviđenih i očekivanih. Vučić ne želi da sebi i stranci na čijem je čelu dozvoli takvu vrstu luksuza i siguran sam da će od kompletnog članstva zahtijevati maksimalno zalaganje kako bi ostvario zacrtane ciljeve – navodi on. Kako dodaje, otuda i ove izjave koje često prate njegove predizborne nastupe i koje pozivaju članstvo na oprez kroz pominjanje ozbiljne političke konkurencije, bilo u vidu stranaka ili kandidata koji se u izbornoj trci nađu naspram SNS-a i njega.

Drugi način ili razlog za davanje ovakve izjave, prema rečima Čolovića, jeste pokušaj nipodaštavanja bojkota kroz pominjanje ozbiljne opozicione konkurencije koja bi se mogla pojaviti na tim izborima.

– Na ovaj način se daje na snazi određenim političkim partijama koje su bliske ideji izlaska na izbore ili se oko nje još uvijek dvoume, a istovremeno se šalje i poruka partijama koje su bliske ideji bojkota da će se posle izbornog dana ipak naći mjesta za neku opoziciju u parlamentu i da to ne moraju biti oni i da bi valjalo da procijene da li im se bojkot uopšte isplati. Vučić je svjestan da u ovom trenutku ne postoji nijedna politička partija ili koalicija, pokret… čiji bi rezultat u većoj mjeri ugrozio izborni uspjeh SNS-a – smatra naš sagovornik.

Ipak, Čolović kaže da je SNS kao stranka koja okuplja najšire slojeve društva („catch all“ partija) svakako podložna određenom osipanju potencijalnih glasača ka nekim drugim partijama koje kroz efikasnu kampanju mogu dopreti do njih.

– U ovom slučaju, od SNS-a u najvećoj meri mogu profitirati desne političke opcije (zavisno od toga ko se pojavi na izborima recimo SRS; Vacić, Zavetnici, ali i DJB) i to one čiji se stav po pitanju KiM ili EU razlikuje od stava vladajuće većine. Ne bi bilo iznenađujuće ukoliko bi se kroz nešto oštriji ton u kampanji radilo na jačanju SPS-a ili JS kako bi se, ukoliko zaživi ideja bojkota, koliko toliko pružio privid postojanja opozicione ideje u izbornoj kampanji. Ne treba očekivati da to osipanje bude ozbiljnije izraženo u brojkama i da se odrazi na rezultat SNS-a – zaključuje Čolović.

Možda Brnabić dobije funkciju

Kako nezvanično kažu naši sagovornici, na sednici GO SNS biće donete odluke koje će služiti da se zaokupi javnost. Moguće je čak da na ovoj sednici bude zvanično saopšteno da je premijerka Ana Brnabić postala članica, a uz to bi mogla da dobije i neku od stranačkih funkcija. Govoriće se, kako nam kažu sagovornici, o Kosovu, ekonomiji, borbi protiv korupcije uz čini se već podrazumevan direktan prenos Vučićevog obraćanja članovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari