"Molim aplauz za Vučića": Kampanja predsednika Skupštine grada Niša 1Bilbord na ulazu u Novo groblje u Nišu: Foto: Nikola Doderović

Pozivanje predsednika Skupštine grada za skupštinskom govornicom da se na aprilskim izborima glasa za Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, ometanje saobraćaja kako bi se vozačima delio stranački promo materijal ili „zvonjava“ od vrata do vrata, sa pitanjem: „Da li ćete glasati za SNS“, neke su od predizbornih aktivnosti te stranke, koje deo političkog i javnog mnjenja ocenjuje kao prilično „agresivne“.

Poziv predsednika SG Bobana Džunića, inače člana Glavnog odbora SNS-a, građanima Niša, na jučerašnjoj skupštinskoj sednici, koje inače direktno prenosi jedna lokalna televizija, da na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila svoj glas daju SNS-u i Vučiću, odbornici su ispratili aplauzom.

„Da vas podsetim da je predsednik Skupštine Republike Srbije, gospodin Ivica Dačić, danas raspisao izbore za izbor predsednika Republike Srbije i naš kandidat, iskreno se nadam, biće Aleksandar Vučić. Zašto? Zato što je najbolji. Očekujem da to pozdravimo svi jednim aplauzom“, rekao je Džunić, a odbornici su ga “poslušali”.

Džunić je kazao da su građani Niša, kako je rekao, zahvaljujući Vučiću, dobili sedam novih fabrika, veće penzije, naučno-tehnološki park ili jednokratnu novčanu pomoć u više navrata. U zasluge je ubrojao i što niški aerodrom Konstantin Veliki “ima više putnika”. Opozicione kritike ocenio je pritom kao ”šuplju priču bez argumenata”.

Predsednik Skupštine grada je za Danas kazao da je ovo izgovorio “u svojstvu odbornika odboričke grupe ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’, a u vremenu predsedavanja sednicom njegovog zamenika predsednika Skupštine“.

On je naglasio da je „jasno i nedvosmisleno naveo da govori kao odbornik svoje odbornicke grupe, a ne sa funkcije predsednika ili predsedavajućeg Skupštine“.

Javio se, dodaje, po tački dnevnog reda „predlog Resenja o pribavljanju nepokretne imovine stecajnog duznika PIK NiŠ u stečaju”.

„U toku diskusije tokom sednice sam se osvrnuo, opet u svojstvu odbornika u vremenu predsedavanja sednicom mog zamenika, na ono što je predsednik Srbije uradio za Srbiju i srpski narod, pružajuci to kao kontraargumentaciju opozicionim odbornicima koji su iznosili svoje stavove i po tim pitanjima, navodeći zašto ne treba glasati za moju političku stranku. Čast mi je i dičim se time i o tome govorim i na stranačkim skupovima da za predsednika Srbije imamo Aleksandra Vučića. Zahvalan sam mu za sve ono što je uradio za Srbiju i naravno za ogromnu pomoć i podršku mom gradu Nišu“, rekao je Džunić, dodajući da ovakav svoj nastup „ne smatra zloupotrebom svoje skupštinske funkcije“.

Aktivisti SNS-a, vidno obeleženi oznakama te stranke, tokom prošlog meseca su, takođe, na više mesta u gradu, posebno na raskrsnicama, ometali saobraćaj da bi vozačima i pešacima podelili stranački predizborni material – kalendare, blokove i olovke.

Ekipe koje su se “kretale kolovozom” predvodili su i pojedini gradski i stranački funkcioneri.

"Molim aplauz za Vučića": Kampanja predsednika Skupštine grada Niša 2
Foto: Aktivisti SNS ometaju saobraćaj: Foto: čitalac Danasa

Naprednjaci su slikali vozače kojima su delili stranački materijal, a povremeno je bilo rasprave sa njima, ukoliko nisu želeli da prime ovakav poklon.

Građani su se nedavno “žalili” dopisništvu Danasa i da su im na kućna vrata dolazili “posetioci” koji su, između ostalog, pitali da li će oni izaći na izbore i “da li mogu da očekuju da će na izborima podržati aktuelnu vlast”.

Oni su kazali da je “bilo neprijatno” jer su aktivisti “znali imena svih članova porodice, što znači da su verovatno imali i njihove jedinstvene matične brojeve ili druge privatne podatke”.

„Plemenska zajednica sa dvostrukim aršinima“

Danijel Dašić, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja se, između ostalog, bavi i izbornom problematikom, kaže da svi ovi slučajevi predstavljaju neku vrstu zloupotreba i da “idu ivicom zakonitosti”, ali da nemaju pravne posledice i zbog toga što su građani “neuki”.

Srbija je više plemenska zajednica u kojoj važe plemenski zakoni, nego što je pravna država, a ovde je očigledno, smatra on.

„Skupštinska govornica sa koje se ‘radi’ predizborna kampanja jeste neka vrsta zloupotrebe te govornice. To je, uzgred, preslikavanje partijske propagande iz Skupštine Srbije na lokalne skupštine, te me ne bi iznenadilo da se ovakvi pozivi za glasanje za SNS i Vučića pojave i za drugim lokalnim skupštinskim govornicama. Za ometanje saobraćaja na kolovozu zbog deljenja promo materijala SNS-a, takođe, ne treba očekivati bilo kakve sankcije, kao ni za ‘bakljade’ SNS-a po krovovima, jer smo mi država dvostrukih aršina, u kojoj ne postoje zakoni i pravila već impertiv partije i vođe”, kaže Dašić za Danas.

Dašić dodaje da bi građani kojima aktivisti SNS-a, sa nekakvim spiskovima, dolaze na vrata građana i pitaju za koga će glasati predstavlja “zloupotrebu ličnih podataka”, izuzev ukoliko građani nisu na nekom stranačkom štandu ili na drugi način dali svoje podatke i podržali tu izbornu listu, pa njihovi podaci postoje u toj stranci.

Umesto da ti stranački aktivisti pobegnu, što se uglavnom dešava, građani bi trebalo da ih uvedu u stan, a potom pozovu policiju i eventualno svog advokata, kaže on.

Bilbord SNS i na ulazu u groblje

Građani Niša su u obraćanju Danasu upozorili i na drugu vrstu predizborne “agresivnosti”, upozoravajući da su bilbordi SNS nikli čak i na ulazu u Novo groblje u Nišu, prioritetno i najveće groblje u tom gradu.

Na parkingu Novog groblja, na svega nekoliko desetina metara od ulaza, postavljeni su bilbordi SNS-a, sa likom Danice Grujičić, prvom na parlamentarnoj listi koalicije oko SNS-a i direktorkom Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari