Moreti: EU podržava mirne proteste u Srbiji 1Foto: EP

Kopredsedavajući Odbora Evropskog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije Alesandra Moreti rekla je danas da je poslanička grupa Socijaldemokrata Evrope pružila podršku skupovima „Srbija protiv nasilja“, jer građani traže isto što EU zahteva godinama – poštovanje vladavine prava, slobodu medija i društvo bez nasilja.

Alesandra Moreti je navela da su proteste izazvala masovna ubistva , ali da pravi motiva ima dublje korene – promocija nasilja na propagandističkim televizijama ili u tabloidima, nekažnjivost kriminalaca, agresivna vladina retorika.

Ti elementi su izgradili društvo koje Srbija želi da promeni, izjavila je Alesandra Moreti portalu Nova.rs.

Alesandra Moreti je rekla da se EU zalaže za jasne vrednosti, vladavinu prava, demokratiju, ljudska prava, jednakost ljudi, slobodu govora i medija.

Zato EU podržava mirne proteste koji pozivaju na poštovanje tih prava. Imati informacije sa terena je važno kako bi imali jasnu sliku o tome šta se dešava. Imamo kontakte sa organizacijama civilnog društva, diplomatskim predstavnicima i međunarodnim ekspertima, izjavila je Alesandra Moreti.

Šef Poslaničke grupe Ujedinjeni u Skupštini Srbije i kopredsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju Marinika Tepić zahvalila je Alesandri Moreti na podršci.

Marinika Tepić je navela da je Alesandra Moreti u parlamentu u Beogradu održala ozbiljnu lekciju i onemogućila Srpsku naprednu stranku u govoru mržnje.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari