Neimenovani bivši zatvorenik Oslobodilačke vojske Kosova, Albanac, pristao je za britansku televiziju BBC da govori o detaljima mučenja koje su nad civilima u kampu u Kukešu, na granici Srbije i Albanije, tokom 1999. i 2000. činili pripadnici OVK.

On svedoči kako su u kampu u Kukešu otmičari zlostavljali kidnapovane, kao i da su otimani, mučeni i ubijani pripadnici različitih nacionalnosti. Takođe, objavljena je i tvrdnja da su neki od otetih ljudi odvedeni u Albaniju gde su ubijeni, a njihovi organi su završili na ilegalnom tržištu, kao i da je u kampu ubijeno najmanje 18 osoba.

BBC navodi da su Srbi, Albanci i Romi među 2.000 nestalih pre i posle sukoba na Kosovu koji su se završili 1999. godine. Za njima se još uvek traga.

Zločini u Kukešu su tema izveštavanja i Balkanske istraživačke mreže (BIRN), koja je juče objavila da su pripadnici OVK tokom 1999. organizovali mrežu zatvora u Albaniji i na Kosovu u kojima su zlostavljali Srbe, Albance i Rome.

Jedan od tih zatvora bio je u dvorištu bivšeg industrijskog kompleksa u Kukešu. Objekat su pripadnici OVK koristili kao bazu za izvođenje operacija na teritoriji Kosova. To, međutim, nije bila njena jedina namena. U kompleksu je držano, prebijano i mučeno na desetina civila, kosovskih Albanaca osumnjičenih za saradnju sa srpskim vlastima, Srba i Roma. Neki od njih su ubijeni, ali njihovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni. „Svedoci tvrde da je u Kukešu bilo zatvoreno najmanje 25 ljudi, od kojih je najmanje 18 ubijeno“, navodi se u izveštaju BIRN-a.

Vekarić: Istraga do konačne istine

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, kaže za Danas da to tužilaštvo već godinu dana intenzivno radi na predmetu logora u Albaniji. „Isteraćemo slučaj do kraja. Imamo obavezu prema pravdi, istini i članovima porodica ubijenih. U stalnom smo kontaktu s relevantnim međunarodnim činiocima, koji mogu da nam pomognu u otkrivanju istine“, poručuje Vekarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari