Murati: Kurti nema smelosti da potpiše sporazum sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik neparlamentarne partije Pokret za ujedinjenje Valon Murati rekao je da ne shvata neozbiljan pristup Vlade po pitanju dijaloga sa Srbijom i dodao da premijer Kosova Aljbin Kurti nema smelosti da potpiše konačni sporazum sa Srbijom.

„Što se tiče dijaloga, vidim totalnu neozbiljnost svih aktera. Kosovo bi trebalo da bude više zainteresovano, da bude aktivno u dijalogu. Status kvo nam ne odgovara. Pomoćnica državnog sekretara SAD tokom svoje poslednje posete Kosovu rekla je da Rusiji odgovara status kvo. Naša vlada je zaglavljena u ovom statusu kvo i to joj se dopada“, kazao je on u intervju za prištinsku agenciju Kosovaonline.com.

Dodao je da Kosovu ne odgovara status kvo i da to ide u prilog samo Rusiji i rekao da ne veruje da će premijer Aljbin Kurti zbog nedostatka hrabrosti potpisati bilo kakav sporazum sa Srbijom.

„Kurti je došao na vlast kritikujući ceo proces dijaloga. A koliko čitam njegovu politiku, ne verujem da će potpisati bilo šta, a to je nedostatak hrabrosti i vođenje politike populizmom. Potrebni su nam hrabri političari koji znaju šta žele i koji nas izvlače iz statusa kvo u kojem se nalazimo“, kazao je on.

Murati kaže da istovremeno ne vidi interes ni Srbije ni EU da se krene napred ka postizanju konačnog sporazuma.

„Ne vidim interesovanje ni Srbije jer je zainteresovana za ovakve tehničke razgovore o registarskim tablicama koje nisu bitne za budućnost Kosova. Ni u EU ne vidim dinamiku. Čitav ovaj proces ima novi element koji može da ga ubrza, američki faktor je taj koji šalje jasne signale da ne žele status kvo i to bi moglo da promeni dinamiku“, kaže Murati.

Govoreći o poseti premijera Kurtija SAD, Murati kaže da ne vidi nikakve rezultate od te posete, pošto nema sastanaka na visokom nivou.

„Moramo videti kraj Kurtijeve posete Sjedinjenim Državama. Nema sastanaka na visokom nivou i nivo koji premijer treba da očekuje je bar državni sekretar. A sve ostalo je besmisleno. To se ne postiže ako se sastane sa Eskobarom u Vašingtonu jer je Eskobarov posao na Kosovu“.

Po njemu, ako do kraja posete ostane ovakav nivo sastanaka, to je poruka američke administracije za odnos koji Kosovo ima prema dijalogu.

Murati je bio među retkim političarimakoji je javno govorio o razmeni teritorija kao mogućem konačnom rešenju u dijalogu Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari