N1: Skupštinski kolegijum vlasti i opozicije završen bez dogovora 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Skupštinski kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti, predvođen predsednicom skupštine Anom Brnabić, završen je bez dogovora, saznaje N1 iz opozicionih izvora.

Drugi sastanak predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA zajedno sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije počeo je u Narodnoj skupštini u 9.00.

Opozicija je pre dva dana predstavila svoja tri zahteva, koji podrazumevaju forimranje komisije koju će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska, potom da javni servisi počnu profesionalno i odgovorno da izveštavaju, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatnu zastupljenost i treći da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Predsednica skupštine Ana Brnabić je kazala da je SNS u načelu saglasan sa prva dva zahteva, a da je sporan treći.

Reporterki N1 predstavnici opozicije su pred današnji kolegijum rekli da ukoliko predstavnici vlasti ne budu želeli da razgovaraju o trećem zahtevu, sastanak će brzo biti završen, ali imajući u vidu da traje već više od 45 minuta, verovatno se o njemu raspravlja.

Takođe i prva dva zahteva moraju biti dobro razrađena, pogotovu ovaj što se tiče RTS, s obzirom da je Brnabić rekla da ni SNS nije zadovoljan radom javnog servisa i predložila da se razgovara sa rukovodstvom RTS, ali i rukovodstvima televizija N1 i Nove S.

Ono što se očekuje posle kolegijuma je da se vidi da li se napravio neki pomak, prevashodno u političkoj volji, a pravno će to biti regulisano nakon što se pokaže politička volja, da vidimo da li će svi akteri s političke scene učestvovati na izborima.

Danas je i krajnji zakonski rok za raspisavnje beogradskih izbora, i to treba da učini predsednica parlamenta. Prethodnih puta se to događalo u podne, ali pošto traje ovaj kolegijum i pošto ne znamo na kojim još nivoima će se razgovarati o ovim zahtevima, možda bude u toku večeri.

Brnabić je pre dva dana kazala da će danas definitivno raspisati beogradske izbore, jer ne želi da krši zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari