Na koga je Tadić mislio kada je rekao da Vučić ima trojanskog konja u opoziciji? 1foto FoNet-Aleksandar-Levajković

Aleksandar Vučić uvek ima trojanskog konja u opoziciji i zato već godinama uspeva da zaustavi talase građanskog nezadovoljstva, poručio je ovih dana Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS, i dodao da je deo organizacije takozvanih Vučićevih kontramitinga uvek i u delu organizacije protesta.

Opozicija odgovara „da ne bi bilo loše da gospodin Tadić, kada već zna, i ukaže na tog trojanskog konja“, mada sada nije vreme za međusobna prepucavanja, već za potpuno jedinstvo u borbi protiv svake vrste nasilja u Srbiji.

Da podsetimo, bivši predsednik države Boris Tadić u razgovoru za Danas, govoreći o Vučićevom kontramitingu koji najavljuje za 26. maj, naveo je da ovo nije prvi put da on organizuje takav kontramiting, jer je već u godinama iza nas uspevao da zaustavi talase izražavanja nezadovoljstva građana i na taj način.

„Međutim, to mu ne bi uspelo da protesti nisu preduzimani na pogrešan način, tako da je deo organizacije takozvanih Vučićevih kontramitinga uvek i u delu organizacije protesta. Vučić uvek ima trojanskog konja u opoziciji. Do sada su se spram kontramitinga, pažljivo određivale rute protesta, zahtevi, izostanak jasnog političkog epiloga. Tako da pouku bi trebalo da izvuče stvarna opozicija i građani koji imaju decenijsko iskustvo načina na koji su se gasili protesti, a iz njih Vučić izlazio samo jači, a opozicija slabija“ , istakao je Tadić.

On je dodao da opozicija itekako ima snage, ali je svih prethodnih godina pogrešno organizovana.

„I režim, na ovaj ili onaj način, upravo zbog svesti o tome da ova opozicija ima snage, preko svojih derivata pažljivo kontroliše način na koji se ta opoziciona snaga kanališe i organizuje. Od toga da li su baš svi stali iza zahteva građana, mnogo je bitnije da li su svi koji su stali istinski opozicija. Najveći problem opozicije je što ne postoji istinsko zajedništvo onog dela opozicije koji zaista želi promene. A zajedništvo nije ako o svemu odlučuje jedan čovek, a drugima bude ponuđeno samo da ga slede ili ne. Uostalom, to već imamo na vlasti“, objasnio je lider SNS.

On, međutim, nije naveo ko su trojanski konji u opoziciji, ko lažna opozicija i koji je taj čovek u opoziciji koji o svemu odlučuje. I zato iz opozicije poručuju da bi Tadić trebalo da bude eksplicitniji i da otvori karte do kraja, a ne da nabacuje loptu na volej. To, kako kažu, ne vodi ujedinjenju opozicije koju baš Tadić navodno zagovara, već samo stvara veći jaz, koji naravno koristi Vučiću i kliki na vlasti.

Komentarišući Tadićevu izjavu da su i aktuelni protesti protiv nasilja organizovani tako da se samo izduva ventil građanskog nezadovoljstva, kao i svi prethodnih godina, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Danas da ako bi neko sada radio na tome da se protesti obesmisle i ugase, reskirao bi veliki narodni gnev.

„Ne bi bilo loše da gospodin Tadić ukaže na tog trojanskog konja. Ako se ne bojimo Vučića, ne vidim zašto da se plašimo njegovih trojanskih konja“, ističe u kratkoj izjavi za Danas Rašković Ivić.

Dobar deo opozicionih predstavnika nije želeo da komentariše Tadićeve tvrdnje, navodeći da ne znaju čemu sada sve to, jer nije ni mesto, ni vreme za takve komentare, ali i za traženje dlake u jajetu kada je na ulici postignuto jedinstvo građana u borbi protiv sveopšteg nasilja u društvu.

„Uvek je bilo trojanskih konja. Vučić je vrlo vešt u političkoj manipulaciji i destrukciji. On bi taj predmet mogao predavati na Harvardu. Međutim, sada građani ne daju to, jer do sada su videli i upoznali sve i maske su već popadale. Sad mu je manevarski prostor nikad manji“ , ističe za Danas Đorđe Miketić, poslanik Zajedno, i dodaje – zato u petak, svi ispred Skupštine da rešavamo stvari zajedno.

Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke, kaže za Danas da je njen predlog da se od danas, ili sutra, proglasi „predmitingna“ ćutnja i da se do petka u 18 časova objavljuju samo pozivi na protest, tehnički detalji u vezi sa organizacijom skupa i slično.

„Naše političke stavove javnost zna. Naše mišljenje o stanju i državi smo svi već izneli bezbroj puta, svoje predloge smo već dali… Ništa značajno se na tom planu više ne može reći i sve snage treba usmeriti na borbu protiv režima koji nas je sve zajedno doveo u ovu katastrofu“ , zaključuje Rakić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari