Na listi "Boris Tadić- Ajmo ljudi“ Nišlija na šestom mestu: Srbija ne sme da bude zemlja jednog čoveka 1Foto: Miodrag Stanković

Na listi za parlamentarne izbore „Boris Tadić- Ajmo ljudi“ Nišlija Miodrag Stanković, inače odnedavno potpredsednik Tadićeve Socijaldemokratske stranke, nalazi se na šestom mestu, a i drugi kandidati iz Niša su dobro plasirani, saopštila je danas ta stranka.

„Moja misija i moje delovanje kao budućeg poslanika biće okrenuto ka decentralizaciji i regionalizaciji Srbije. Za tako nešto neophodno je izmeniti postojeći pravni okvir i omogućiti građanima da glasaju za ljude, a ne za liste“, kaže Stanković.

On kaže da srpsko društvo karakterišu nedovoljno razvijene institucije i sloboda medija, nepostojanje jasne granice između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i nepoštovanje ljudskih i manjinskih prava.

„Takva društva prete da postanu autokratska i upravo smo svedoci pretvaranja Srbije u zemlju jednog čoveka“, kaže Stanković.

On precizira da će se zalagati za suštinsku, a ne samo formalnu decentralizaciju.

„Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope – počev od organizacije vlasti, gde je najveći deo ingerencija koncentrisan na nivou Republike Srbije u jednom čoveku. Ako pogledamo i demografske podatke jasno je da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd“, kaže on.

Stanković dodaje da bi decentralizacija morala da podrazumeva jasnu i održivu političku, teritorijalnu i finansijsku samostalnost lokalnih samouprava.

„Trenutni sistem lokalne samouprave gde su nadležnosti i organizacija svih jedinica lokalne samouprave praktično iste, bez obzira na veličinu i razvijenost, pokazuje se kao izrazito neefikasan“, kaže on.

U ovoj stranci su kazali da su među prvih 50 kandidata na izbornoj listi za poslanike iz Niša, pored Stankovića, još i Dragoslav Ćirković, Milena Kostadinović i Mića Jevtić, kao i više kandidata iz Lekovca, Prokuplja, Vranja i Blaca.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari