Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će zbog povećanog broja prijavljivanja prebivališta MUP sprovesti kontrolu na jugu Srbije. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, međutim, u izjavi za Danas ističe da se povećao broj samo onih koji su podneli zahtev za izdavanje biometrijskih pasoša, ali da je tu reč isključivo o onim građanima koji su već prijavljeni u jednoj tri opštine na jugu Srbije, ali rade i žive u inostranstvu.

Mustafa navodi mogućnost i da Srbi koji žive na severu Kosova, sada prelaze u opštine na jugu Srbije, kako ih ne bi zaobišla vizna liberalizacija.

Podsetimo, Dačić je rekao da vizna liberalizacija neće važiti za one sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji i da Vlada Srbije ima obavezu prema Evropskoj komisiji da proveri da li su zahtevi za pasoše i adrese stvarni ili fiktivni. Prema njegovim rečima, akcija MUP Srbije ne treba da izaziva bilo kakvo uznemirenje u albanskim sredinama na jugu Srbije.

Kako su za Danas istakli učesnici u procesu vizne liberalizacije, najava ministra Dačića predstavlja redovnu proveru, unapred dogovorenu sa predstavnicima Evropske komisije, a sve u kontekstu ispunjavanja preostalih obaveza iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Mustafa ističe da nije opravdana bojazan da bi kosovski Albanci mogli da budu ti koji su zbog izuzetnosti Kosova iz procesa za ukidanje viza, prešli sa Kosova na jug Srbije kako bi imali priliku da od 1. januara naredne godine putuju bez viza.

– Kosovski Albanci poseduju lične karte sa oznakom Unmika ili kosovskih institucija, i nije moguće da sa tim dokumentima učine bilo šta u kontekstu prevarnih radnji kako bi dospeli do srpskog pasoša, zaključuje Mustafa.

Na konstataciju da je teško zamislivo da ministar unutrašnjih poslova nije upoznat sa tom činjenicom, Mustafa kaže da cela priča sigurno ima i politički kontekst, ali da to ne predstavlja smetnju da MUP Srbije izvrši nameravanu kontrolu.

Kako su za Danas objasnili učesnici u procesu liberalizacije viznog režima, postoji mogućnost da do kosovski Albanci zbog nedovoljne kontrole, iako ne ispunjavaju uslove za promenu mesta boravka, to ipak učine, uz korupciju ili prostu grešku nadležnih službi.

– Srbija ne može zabraniti nekom Albancu da, ukoliko zbog realnih potreba, recimo promene radnog mesta, bračnog statusa i slično promeni mesto prebivališta sa Kosova u Srbiju. Isto tako, ne smemo da dozvolimo rupe u sistemu i da zbog fiktivnih razloga izdajemo nekome biometrijski pasoše i time ugrožavamo bezbednost. Najava Dačiča, dakle, ide isključivo u smeru ispunjavanja kriterijuma iz mape puta za ukidanje viza.

 

Obavezu ispunjava 15.000 gastarbajtera

– U Preševu je, u poslednja dva meseca, zabeležen porast broja naših sugrađana koji su iskoristili godišnje odmore da podignu nove putne isprave, što predstavlja njihovu zakonsku obaveza. U odnosu na Bujanovac i Medveđu, Preševo prednjači po broju ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Prema podacima kojima raspolažemo, taj broj premašuje 15.000, naglašava za Danas Ragmi Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari