Nacionalni muzej Kosova traži "da Srbija vrati artefakte koje i dalje čuva" 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci obratio se danas pismom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa zahtevom da se Kosovu vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju Ministarstva kulture, omladine i sporta se navodi da je zahtev Nacionalnog muzeja Kosova kroz propratno pismo podržala ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar kulture Hajrula Čeku.

„U oba pisma se obrazlažu obaveza Srbije i relevantnih institucija da vrate ovu kolekciju na osnovu potpisanih sporazuma koji predviđaju privremeno izlaganje u Beogradu i njegovog povratka, Uneskove konvencije o povratku kulturnog nasleđa u zemlju porekla i Ahtisarijev paket koji obavezuje Srbiju da na Kosovo vrati kolekciju“, kaže se u saopštenju.

Iz Nacionalnog muzeja Kosova navode da su artefakati iz arheološke i etnografske zbirke Kosova uzeti sa Kosova krajem 1990-ih za privremenu izložbu u Srbiji i sa obavezom da se vrate, ali da to nije učinjeno.

„Ukupan broj artefakata arheološke i etnografske zbirke Kosova koji se nepravedno čuvaju u Srbiji je 1.247. Moraju se što pre vratiti u zemlju porekla“, naveo je Ljeci.

On je predložio da se osnuje radna grupa sastavljena od predstavnika četiri Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i od međunarodnih stručnjaka muzeologije, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) vbrOn je naglasio da bi zadatak ove radne grupe bio da „izradi plan i nadgleda proces povratka svih artefakata na Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari