Nacionalni savet Bunjevaca Milanoviću: Čuvamo posebnost našeg identiteta 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine oštro osuđuje izjavu predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce u Republici Srbiji svrstava u Hrvate, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Saveta Suzana Kujundžić Ostojić.

Podsećaju Zorana Milanovića da, Bunjevci u Subotici o kojoj je govorio, žive 350 godina i da su u tom gradu do polovine 20. veka činili većinsko stanovništvo.

„O tom vekovnom čuvanju bunjevačke posebnosti svedoče brojni istorijski izvori, popisi stanovništva u kojima je jasno razdvojena bunjevačka i hrvatska nacionalna manjina“, navodi NSBNM.

Predsednica Saveta ističe da su želju za očuvanjem svog nacionalnog identiteta Bunjevci su iskazali i 2003. godine kada su osnovali svoj Nacionalni savet, prenosi RTS.

„Sačuvali su i standardizovali svoj maternji jezik – štokavsku ikavicu, koji je proglašen za službeni jezik u Gradu Subotici. Iako izloženi brojnim pritiscima, vređanjima od strane hrvatske nacionalne manjine Bunjevci ne popuštaju i ne odustaju da čuvaju nasleđe svojih predaka“, kaže se u saopštenju Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari