Bunjevački nacionalni savet dodelio gradonačelniku Subotice priznanje "Ivan Antunović" 1Foto: Grad Subotica

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine dodelio je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću priznanje „Ivan Antunović” koje se dodeljuje za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.

Svečanom, devetnaestom sednicom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine obeležen je „23. februar, Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, izjavio je da je počastvovan i privilegovan dodelom najvišeg priznanja bunjevačke nacionalne zajednice koje nosi ime velikog prosvetitelja i borca za prava Bunjevaca – biskupa Ivana Antunovića.

„Posebno se zahvaljujem na ovoj počasti koju delim sa takvim veličinama značajnim za Bunjevce kakve su Zvonko Bogdan i Nikola Babić. Ovo je jedno od najlepših priznanja koje sam do sada dobio i mnogo mi znači“, istakao je Bakić.

On je izrazio zadovoljstvo da je doprineo jednoj istorijskoj odluci da Bunjevci budu ravnopravni u upotrebi svog jezika i pisma sa svim ostalim zajednicama u gradu.

„Reč je o autohtonom slovenskom narodu koji se na ovim prostorima nalazi od 17. veka. Bunjevci su dali ogroman doprinos razvoju ovog grada i veliki pečat subotičkoj kulturi“, kaže Bakić.

Podseća da su Bunjevci narod koji je u svojoj istoriji preživeo mnoge golgote, nepravde raznih režima i dekrete koji su zadirali u njihov identitet, pa čak i grubi pokušaj asimilacije njihove zajednice.

„Sve su to stoički izdržali, radili na jačanju svoje zajednice i standardizaciji svog jezika i došli do istorijskog momenta kada je bunjevački jezik uveden kao službeni jezik na teritoriji grada Subotice“, ocenio je Bakić.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić, kazala je da Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačka nacionalna zajednica obeležava svojim maternjim jezikom, kao četvrtim službenim jezikom na teritoriji grada Subotice.

„Gradonačelniku ćemo se odužiti dodelom najvišeg priznanja koje imamo, pod nazivom  ’Ivan Antunović’, najsvetlijeg imena naše istorije i prvog budioca bunjevačke svesti. Ovo priznanje pripada i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i SNS-u, koji je proces uvođenja bunjevačkog jezika podržao, kao što ćemo i mi njih na predstojećim izborima“, istakla je Kujundžić Ostojić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari