Subotica: Proglašena treća izborna lista za Bunjevački nacionalni savet 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Republička izborna komisija proglasila je treću izbornu listu za izbore za Bunjevački nacionalni savet „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“, koju predvodi Branko Pokornić.

Listu su podržala udruženja građana BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozar Miletića, BKC „Bunjevci“ iz Bajmoka, Bunjevci iz Čonoplje, Sombora, Đurđina, Male Bosne i Tavankuta.

„Kada kažemo kolo – to je simbol zajedništva. Neko je u kolu vrstan igrač, neko zna da igra, a neko želi da igra. U tom smislu, mi želimo zajedništvo u nacionalnom savetu nakon što se završe izbori“, kazao je nosilac liste, Branko Pokornić.

Kako navodi, lista je nastala iz nužde.

„Za nas iz aktivnih seoskih udruženja, jednostavno nije bilo mesta u žurbi, prilikom predaje lista koje su se međusobno utrkivale koja će biti prva, a koja druga“, kaže.

Ističe da su gore pomenuta bunjevačka udruženja svojim radom, upornošću, stvaralačkim duhom, učinili mnogo da običaji iz bogatog kulturnog nasleđa Bunjevaca ugledaju svetlost današnjeg vremena.

Drugi na listi, Stipan Budimčević, kaže da izbornu listu čine kandidati predloženi od strane bunjevačkih udruženja koja su u prethodnom periodu svojim radom dali ogroman značaj u očuvanju bunjevačke kulture i običaja, jezika i identiteta Bunjevaca.

„Namera nam je da svi zajedno očuvamo kulturu, običaje, tradiciju i bunjevački jezik, jer di (gde) se divanilo (govorilo) bunjevački nego na salašima i u seoskim sredinama“, podseća Budimčević.

Predstavnici liste smatraju da su izbori za članove nacionalnih saveta slobodni i da svi imaju pravo da učestvuju u radu novog saziva Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari