Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Srbija ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane i dodaje da je Kosovo pogođeno hibridnim ratom Rusije, koja zajedno sa Srbijom ima za cilj podizanje tenzija na severu Kosova i rasplamsavanje međuetničkog sukoba, prenosi Koha.

„Srbija je kontinuirano pokazivala da ima veštine, kapacitete i nameru da ostvari svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbednost Kosova i nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente kroz hibridne metode protiv Kosovo“, navodi se u Strategiji.

Dokument pokazuje i „formulu kako zvanični Beograd instrumentalizuje srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture“.

„Na teritoriji Kosova Srbija koristi informativne i ekonomske elemente za instrumentalizaciju srpske manjine i jačanje paralelnih struktura, ometajući proces njihove integracije, a istovremeno nastavlja da predstavlja direktnu pretnju po bezbednost Kosova, razvijajući, modernizujući i jačajući vojne kapacitete, kao i njihovo pozicioniranje duž granice sa Kosovom“, stoji u Strategiji.

U nacrtu Strategije odbrane se ocenjuje da različite aktivnosti, kroz tajne operacije, predstavljaju realnu opasnost za državu i institucije Kosova.

„Uticaj i dezinformisanje informativno-bezbednosnih službi država i nedržavnih aktera predstavljaju rastuću pretnju. Oni koriste skup alata i mehanizama (finansiranje kriminalnih struktura, nevladinih organizacija, informacioni alati), kao i kao obaveštajne operacije za nanošenje štete imidžu i interesima Republike Kosovo“, navodi se u Strategiji odbrane.

Dodaje se da direktna vojna pretnja Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocenjuje da je ta mogućnost smanjena nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.

U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO i EU na Kosovu, kao i razvoj kosovskih kapaciteta u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari