Nakon pola godine krize u lokalnom parlamentu: SDA Sandžaka nastavlja da vodi Tutin 1Foto: Opština Tutin

Tutnska opština dobila je stabilnu skupštinsku većinu, koju čini 25 odbornika SDA Sandžaka, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Grupe građana „Tutin na prvom mestu“ Bajra Gegića.

Kriza u lokalnom parlamentu trajala je duže od pola godine, a više od pet meseci nije održana sednica zbog nedostatka kvoruma.

Nekoliko puta u septembru i oktobru, u skupštinskoj sali bilo je samo 18 odbornika SDA Sandžaka. Bez obzira što nisu imali kvorum, oni su donosili odluke o odlaganju skupštine i zakazivanju novog termina za njeno održavanje.

Po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, opština Tutin je trebalo da dobije prinudnu upravu, jer nije zasedala duže od tri meseca.

Uvođenje prinudne uprave i raspisivanje novih izbora zahtevali su opozicioni odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Od početka lokalne parlamentarne krize, tutinski dobro obavešteni izbori su tvrdili da i druge dve odborničke grupe, SDP i Grupe građana, sa SDA „tvrde pazar“.

Na kraju, najbrojnijoj odborničkoj grupi SDA, priključila su se dva odbornika SDP i pet Grupe građana.

Od 37 odbornika, skupštinska većina ima 25, a u opoziciji su SPP sa 11 i SNS sa jednim odborničkim mandatom.

Upravo je jedini „naprednjak“ dao većinu SDA. Nakon toga, priključila su se i dva odbornika SDP. Kasnije su sve troje prestali da dolaze na sednice i većina je izgubljena.

Članstvo sa Donje Pešteri je za situaciju u toj opštini, okrivilo razmirice unutar opštinskog odbora.

Prvo su smenjena dva pomoćnika predsednika opštine, juče i načelnik opštinske uprave, a onda i predsednica opštinskog odbora, narodna poslanica Selma Kučević.

Šef odbornika GG „Tutin na prvom mestu“ Bajro Gegić je do pre tri godine bio visoki funkcioner SDA Sandžaka, kada je, zbog neslaganja sa centralom stranke isključen iz partije, formirao grupu građana za lokalne izbore.

Gegiću je u formiranju te grupe pomogao, takođe, bivši funkcioner SDA i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo.

Nove koalicione partnere očekuje i nova raspodela funkcionerskih mesta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari