Nakon ponovljenih izbora Vučić u Nišu ima 52,48 odsto, a SNS 37,2 odsto glasova 1Osnovna škola Sveti Sava Niš: Foto čitalac Danasa

Nakon ponovljenih izbora za predsednika Srbije i narodne poslanike na teritoriji grada Niša koji su održani juče aktuelni predsednik Aleksandar Vučić osvojio je 52,48 odsto glasova, a lista koalicije okupljene oko njegove Srpske napredne stranke 37,2 odsto glasova.

Ovo je lošiji rezultat Vučića i SNS od rezultata u drugim većim gradovima u Srbiji.

Gradska izbora komisija u Nišu nije saopštila rezultate ponovljenih izbora na četiri biračka mesta u tom gradu, već je objavila zbirne izveštaje sa rezultatima glasanja za te izbore održane 3. aprila i rezultatima za ponovljene izbore.

“Nemamo poseban izveštaj samo za ponovljene izbore na četiri biračka mesta, već zbirne izveštaje za parlamentarne i predsedničke izbore, koji su već objavljeni na veb prezentaiciji Republičke izborne komisije i sajtu Grada Niša, u skladu sa zakonom”, rekla je za Danas predsednica GIK Danijela Milićević.

U GIK su kazali da su izbori protekli regularno, a da je na jednom glasačkom mestu u gradskoj opštini Pantelej glasanje trajalo do ponoći jer je otvoreno sa zakašnjenjem iz tehničkih razloga, odnosno zbog toga što je broj glasačkih listića bio manji od broja upisanih birača.

U opoziciji su kazali da su na ponovljenim izborima imali svoje kontrolore u svim biračkim odborima, a od nepravilnosti su naveli glasanje u grupi iza paravana u gradskoj opštini Crveni Krst, zbog čega kontrolori nisu potpisali zapisnik.

“Obrazloženje je bilo da je su glasači slabovide osobe, pa je sa njima morao da bude još neko”, rekao je za Danas Đorđe Stanković, potpredsednik Narodne stranke i predsednik njenog niškog odbora.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i čelnica niškog odbora tog pokreta, rekla je da je koalicija Patriotski blok imala 11 kontrolora u stalnom i proširenom sastavu, te da regularnosti nisu primećene, izuzev kašnjenja glasanja na jednom biračkom mestu zbog manjka listića.

Jelena Milošević, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde, takođe je kazala da kontrolori nisu primetili neregularnosti na ponovljenom glasanju.

“Vučić i SNS su na ponovljenim izborima dobili oko 80 odsto glasova izašlih birača jer naši birači nisu bili motivisani za izlazak, pre svega zbog dešavanja u opoziciji u poslednjih sedam dana. Takođe, glasalo se na biračkim mestima koja su već tradicionalno ‘naprednjačka’”, rekli su za Danas pojedini članovi Ujedinjenih za pobedu Srbije.

Prema zbirnom izveštaju GIK o rezultatima glasanja na teritoriji Niša na izborima i ponovljenim izborima za predsednika Srbije, ukupno je izašlo 137.097 birača od 229.676 upisanih.

Vučić je, kao kandidat koalicije “Zajedno možemo sve”, na oba glasanja dobio ukupno 71.942 glasova, a drugoplasirani Zdravko Ponoš, kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije- 28.552  glasova (20, 82 odsto).

Slede ih Miloš Jovanović, kandidat koalicije Nada, sa 9.579 glasova (6,99 odsto), Boško Obradović, koga je predložio Patriotski blok, sa 7.174 glasova (5,23 odsto) i Milica Đurđević Stamenkovski, kandidatkinja Zavetnika, sa 6.416 glasova (4,7 odsto).

Ostali kandidati imaju po manje od pet hiljada glasova, a na samom začelju je Miša Vacić, koga su predložili Srpski patrioti, sa 974 glasa (0,71 odsto).

Prema zbirnom izveštaju GIK za parlamentarne izbore, na glasanjima 3. aprila i 16. aprila glasalo je 135.810 od 229.676 upisanih birača.

Izborna lista „Zajedno možemo sve“, koju je predvodio Vučić, dobila je ukupno 50.527 glasova, a drugoplasirana lista Ujedinjenih za pobedu Srbije, koju je predvodila Marinika Tepić- 20.989 glasova (15,45 odsto).

Sledi lista „Ivica Dačić- premijer Srbije“ sa 18.208 glasova (13,4 odsto), lista koalicije „Nada“ sa 8.385 glasova (6,17), lista koalicije „Moramo“ sa 8.512 glasova (6,27), lista Patriotski blok (4,9) i lista Zavetnici sa 5.993 glasova (4,41 odsto).

Ostale izborne liste pojedinačno su osvojile manje od 5.000 glasova.

Predsednički izbori ponovljeni su na tri, a parlamentarni izbori na jednom biračkom mestu.

Na biračkom mestu 7 u gradskoj opštini Crveni Krst ponovljeno je glasanje za predsedničke i parlamentarne izbore, a na biračkim mestima 13 u opštini Niška Banja i 11 i 23 u opštini Pantelej ponovo se gasalo za predsednika Srbije.

U Nišu se glasalo na ukupno 176 biračkih mesta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari